MARIA GRAPINI, EUROPARLAMENTAR: „Românismul, în opinia mea, înseamnă să aperi România, indiferent cât de puternic este adversarul”

Maria Grapini

06/04/2021 | Traian Horia✎

Reporter: Ați primit de curând un premiu “model cardinal de românism”. Cum definiți dvs românismul?
Maria Grapini:
Premiul primit mă onorează și îmi dă curaj să merg pe drumul patriotismului! Românismul, în opinia mea, înseamnă să aperi România, indiferent cât de puternic este adversarul, să lupți cu curaj si demnitate pentru respectarea României în lume: să lupți să nu fie furată, discriminată!

Românismul, în opinia mea, înseamnă să aperi România indiferent cât de puternic este adversarul

Reporter: Sunteți euro-parlamentar. Explicați-ne din ce filon ideologic și-au luat unele „elite” UE libertatea să critice naționalismul: fenomenul pare serios fiindcă în România a fost exportată deja o generație de epigoni- roboței neomarxiști care consideră naționalismul aproape în semi-ilegalitate.
Maria Grapini:
Naționalismul nu înseamnă extremism, am spus acest lucru de multe ori în Parlamentul European! Suntem națiuni independente și suverane, care am creat Uniunea Europeană, dar fără a pierde cultura, tradițiile și istoria națiunilor! Nu știu de unde au luat „filonul ideologic” prin care își motivează unii lideri europeni critica privind patriotismul, naționalismul, iubirea de țară, dar cred că totul ține de dorința de dominație economică.

Cred că dacă unii lideri europeni critică patriotismul, totul ține de dorința de dominație economică

Reporter: Sunt proteste anti-dictatură medicală din ce în ce mai numeroase în România. Își va îndeplini guvernul Iohannis „programul de guvernare” numai cu jandarmii?
Maria Grapini:
Sunt proteste în țară, sunt în toată Europa și cred că vor continua! Românii și firmele românești au suportat proasta guvernare și efectele ei, în comparație cu alți cetățeni europeni și firmele europene. Personal, cred că acest guvern trebuie să plece cât mai repede.

Reporter: Banii din bugetul de redresare COVID 19 de la UE vin târziu fiindcă programul României a fost respins. În plus, mai este decizia Curții Constituționale a Germaniei care blochează temporar bugetul pan-european. Ce semnale aveți din partea sectorului Horeca- turism din România: mai supraviețuiește până la o clarificare politică?
Maria Grapini:
Banii din programul de reziliență nu numai că vor veni mai târziu din cauza lipsei de inteligență a celor care l-au întocmit, dar nici nu vor veni toate sumele anunțate cu mare fală de președintele Iohannis! Deja, din cele 33 miliarde inițial anunțate și din care, mai mult de jumătate erau împrumuturi, ni s-au scăzut cca 4 miliarde: cauza este că scăderea PIB-ului raportat la media PIB-ului european, este un indicator în baza căruia se dau banii. HORECA este la capătul puterilor, iar dacă din semestrul doi nu vor putea lucra, riscul major este să dispară cca 50% din firme.

Din cele 33 miliarde euro ajutor anunțat inițial, ne-au scăzut deja 4 miliarde fiindcă a scăzut PIB-ul, iar jumătate din banii rămași sunt împrumuturi

Reporter: România deține primul loc între statele membre care pierd procesele la CEDO, în România este în progres doar Justiția divină. Nu este o viclenie din partea UE că nu explică niciodată clar ce înseamnă „stat de drept”?
Maria Grapini:
România pierde procese la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului, n.n.), la acest capitol deține primul loc între statele membre, iar asta înseamnă că se încalcă drepturile cetățenilor, că Justiția nu funcționează la parametri normali. Grav este că despăgubirile se dau din buzunarele românilor și nu din cele ale celor care au greșit! Cum funcționarea statului de drept este condiționalitate pentru fondurile europene în noul exercițiu financiar 2021-2027, România riscă să nu poată lua banii prealocați. Dubla măsură a aplicarii sintagmei „funcționarea statului de drept” este evidentă! România nu are apărători în Consiliul European pentru că președintele României a dovedit că nu s-a opus la nimic din cele hotărâte în Consiliu, nu a cerut și nu obținut nimic pentru România: cum a obținut de exemplu, Polonia, perioada de tranziție pentru energia pe cărbune până în 2050!

România nu are apărători în Consiliul European pentru că președintele României a dovedit că nu s-a opus la nimic din cele hotărâte în Consiliu: nu a cerut și nu obținut nimic pentru România

Reporter: Ajutorul umanitar acordat de UE pentru educație pare doar un șir de metafore. Dacă adăugăm și administrația de stat Klaus Iohannis care ia bani de la Educație ca să dea la servicii, dezastrul este evident.
Maria Grapini:
UE a majorat bugetul pe educație și cercetare în noul exercițiu 2021-2027, dar să nu uităm că educația este de competență națională! Trist este că România nu își propune un program și o strategie pe educație deși starea este dezastruoasă din punct de vedere al infrastructurii și programei de învățământ!

Reporter: România arată azi ca un pașalâc Timmermans (Frans, comisar european, n.n.), cu Iohannis mare vizir și Marcel Ciolacu (lider PSD, n.n.), șef la manutanță. Starea libertăților civice în pașalâc s-a agravat cu creșterea pandemiei COVID.
Maria Grapini: România este blocată economic, social și politic
. Parlamentul nu poate schimba guvernul, nu poate cere suspendarea Președintelui, pentru că nu există majoritate! Soluția ar fi alegeri anticipate, alegerea unui Parlament care să aplice Constituția și care să nu permită Președintelui obediența la ordine externe.

Este necesară alegerea unui Parlament care să aplice Constituția și care să nu permită obediența Președintelui la ordine externe

Reporter: Vedem multă confuzie la Bruxelles. Regele- Soare al Franței și al UE, Emmanuel Macron declanșează un război al vaccinului cu premierul britanic Boris Johnson. Lumea s-a mai duelat în săbii, dar niciodată în seringi.
Maria Grapini:
La Bruxelles lucrurile sunt decise privind vaccinarea. Sunt contracte încheiate cu șase producători de vaccinuri, sunt vaccinuri acreditate dar, din păcate, nu se produc cantitățile contactate! Domnul Macron a pierdut teren politic și în propria țară, și în Europa, iar acum încearcă să-și facă vocea auzită: nu cred că va mai lua un mandat!

Reporter: Parlamentul European nu a mai semnat acordul comercial post- Brexit cu Marea Britanie. Anticipați că urmează marele nimic?
Maria Grapini:
Acordul comercial cu Marea Britanie acum este în perioada tranzitorie. Sunt câteva puncte în discuție dar sper să se rezolve așa cum s-a rezolvat și (în negocierile UE, n.n.) cu Canada. Blocajul este la recunoașterea reciprocă a standardelor de producție, a drepturilor lucrătorilor și a procedurilor vamale.

Reporter: România lui Arafat și Cîțu a cheltuit miliarde aiurea dar nu a cumpărat o saltea ca să salveze femeia aruncată de pe bloc la Constanța. Nu s-ar zice că țara a aterizat pe moale după Revoluția din 89.
Maria Grapini:
Din păcate, cheltuielile din domeniul Sănătății și securității sunt total netransparente și sunt stabilite în funcție de traficul de influență făcut de anumite grupuri și nu pe prioritățile asigurării pentru cetățeni a accesului la prevenție și tratament. Faptul că în anul 2021 înca se mai merge cu mâinile goale la salvarea unui cetățean care amenință că se aruncă de la înălțime spune totul! Să nu achiziționezi saltele speciale pentru acest gen de evenimente în contextul în care, statistic vorbind, cazurile sunt în creștere, înseamnă că nu te interesează!

Cheltuielile din domeniul Sănătății sunt total netransparente și sunt stabilite în funcție de traficul de influență făcut de anumite grupuri

Reporter: Câtă viață mai acordați guvernului Meu nr. 5 Klaus Iohannis?
Maria Grapini:
În politică este greu să faci pronosticuri având în vedere și faptu că există un deficit de caractere. Mai degrabă, îmi exprim o dorință: să salvăm semestrul doi al acestui an! Așadar, guvernul să-și pregătească plecarea în maximum trei luni!

Reporter: Un mesaj pentru cititorii ȘTIRI CIUDATE.
Maria Grapini:
Tot ceea ce transmit tuturor românilor, oriunde ar trăi: multă sănătate, să nu le fie rușine să fie patrioți, să se implice- atât cât poate fiecare, pentru a curăța România de trădători, ipocriți, neiubitori de țară!

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: