ROMÂNIA PRIMEȘTE LECȚII ȘI DE LA IRAK

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII A FOST DEMIS DUPĂ INCENDIUL DE LA SPITALUL COVID DIN BAGDAD: ÎN ROMÂNIA, ANCHETAREA INCENDIULUI DE LA MATEI BALȘ ESTE SECRETIZATĂ, IAR RAED ARAFAT SE AFLĂ ÎN CONTINUARE ÎN FUNCȚIE

26/04/2021 | Traian Horia✎

Un incendiu izbucnit la spitalul Ibn Katib din capitala irakiană Bagdad a ucis cel puțin 82 de persoane. Evenimentul are similarități tulburătoare cu cel consumat în ianuarie 2021 la Institutul „Matei Balș” din Capitală, care a provocat moartea a cel puțin 20 de pacienți: ambele au izbucnit la primele ore ale dimineții, provocate de explozia unui rezervor de oxigen dintr-o Secție pentru bolnavii de COVID-19. Există totuși o diferență esențială: ministrul Sănătății din Irak a fost demis și pus la dispoziția procurorilor de prim-ministru, iar conducerea spitalului a fost destituită. În România, pentru demiterea mediocrității Vlad Voiculescu– ministrul provenit dinspre grupul de neomarxiști practicanți USR-PLUS, a fost nevoie de proteste de stradă, iar secretarul de stat Raed Arafat, supranumit „cioclul apocaliptic”, se află în continuare în funcție.

Prim-ministrul Mustafa Al-Khadhimi aparține

… unei țări (Irak) alienată de război și de sancțiuni economice. Incendiul de la Spitalul COVID-19 Ibn Katib a izbucnit la etajul doi, într-o Secție de cazuri grave ca un rezultat al exploziei unui tub de oxigen depozitat necorespunzător. De partea cealaltă, România lui Klaus Iohannis, care pretinde că aparține unei „normalități”, maschează prost un stat nefuncțional, în disoluție, care are un sistem de Sănătate prăbușit, eșuat ca pradă pentru mafiile de partid.

Reamintim că

… în dimineața zilei de 29 ian. a.c., la Institutul „Matei Balș” din Capitală a izbucnit un incendiu de proporții: comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, colonelul Cătălin Şchiopu declara la acel moment că primul apel la numărul unic de urgență 112 a fost primit la ora 5.05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la faţa locului la ora 5.13. Informațiile au fost și rămân contradictorii, cu diverse surse susținând diferit că focarul a fost situat la subsol, respectiv la parterul Pavilionului 5. Se știe că în saloane a fost frig moderat și rămâne un mister de ce nu a funcționat instalația anti-incendiu. O perdea intensă de fum a cuprins parterul și primele două etaje ale clădirii, în timp ce personalul medical a organizat evacuarea pacienților.

La scurt timp

… după izbucnirea focului, s-au produs două explozii care au amplificat dezastrul. Două săptămâni după sinistru fusese raportat decesul a 20 de pacienți, dar evoluția investigației penale rămâne în continuare un mister. Cercetările sunt efectuate de Parchetul Tribunalului București care a oferit încă de la debut informații vagi și neconcludente despre originea incendiului sau despre deflagrații și care a făcut expertiza cauzelor la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX: faptul că s-a apelat la Institut și nu la specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, IGSU indică eventual faptul că investigația prezintă complicații și necunoscute.

INSEMEX are protocol

… de colaborare cu Serviciul Român de Informații (SRI) pe „documentare în intervenția pirotehnică” și are cei mai buni ingineri din țară în explozibili, respectiv unii dintre cei mai buni ai Europei: Institutul este membru al Federației Europene a Inginerilor de Explozibili. Informațiile furnizate de Parchet au fost mai degrabă sărăcăcioase și au evitat sistematic ipoteza că incendiul ar fi putut fi rezultatul unui plan criminal. Nu există o listă oficială a victimelor, nu au existat demisii de onoare la nivelul Ministerului Sănătății, al Guvernului și Institutului, iar tendința la nivelul Guvernului, Președinției, Opoziției politice și Diviziei Presă a fost de minimalizare a evenimentului. Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a fost demis după proteste masive de stradă și după ce alte incidente tragice din Sistemul de sănătate au provocat alte pierderi de vieți omenești.

Până în decembrie 2020

… managerul de la Matei Balș a fost dr. Adrian Streinu- Cercel, actual parlamentar PSD. Incendiul de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” face parte dintr-un șir de evenimente cvasi-similare, insuficient elucidate în Justiție, cum ar fi cel de la Clubul privat „Colectiv” din București (oct. 2015, 64 morți) sau de la Unitatea ATI Piatra Neamț (nov. 2020, 15 morți). Impardonabil, trei luni după exploziile de la Matei Balș, anchetatorii Parchetului General tac, fără vreo disponibilitate de a oferi opiniei publice detalii precise despre eveniment, iar șefii lor și Guvernul României acceptă umilința de a primi permanent lecții de la Sistemele altor state. În plus, varianta perfect plauzibilă că incendiul ar fi putut fi provocat de o mână criminală nici măcar nu a fost invocată.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

2 gânduri despre „ROMÂNIA PRIMEȘTE LECȚII ȘI DE LA IRAK

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: