HI, JACK!

ÎN GAZA, REPORTERII ASSOCIATED PRESS ȘI AL- JAZEERA ERAU VECINI DE BIROU CU AGENȚII HAMAS
sursă foto Reuters

18/05/2021 | Traian Horia✎
Israel a împărțit informații clasificate cu Statele Unite referitor la activitățile grupului terorist Hamas în clădirea unde își aveau birourile și agențiile media „progresiste” Associated Press (AP, Statele Unite), respectiv Al Jazeera (Qatar), a anunțat presa israeliană: revelația vine în contextul în care, pe 15 mai a.c., aviația israeliană a bombardat și distrus blocul-turn Al Jalaa (foto), situat într-o zonă rezidențială din orașul Gaza– administrat de Hamas.

Informația a fost confirmată

… chiar de premierul evreu, Beniamin Netanyahu, în timpul unui show TV din Statele Unite („Face the Nation”): el a declarat că grupul terorist Hamas avea un birou de Informații camuflat (în clădirea Al Jalaa, unde se aflau și sediile din Gaza ale Al- Jazeera și AP) și a descris clădirea ca „țintă perfect legitimă”. „Biroul era implicat în planificarea și organizarea atacurilor teroriste împotriva civililor israelieni. Împărțim toată informația cu prietenii noștri americani”, a subliniat Netanyahu, care a abordat subiectul inclusiv într-o discuție telefonică avută cu președintele nord-american Joe Biden.

Cazul ridică ipostaze jenante

… pentru instituțiile media AP și Al Jazeera, care s-au recomandat permanent ca investigatori media „de elită” dar care, prezumtiv, au fost incapabile să „descopere” că în orașul Gaza au împărțit ani de zile aceeași locație cu un grup radical islamist. Faptul că serviciile israeliene de securitate avertizaseră că Turnul Al Jalaa era folosit ca și camuflaj pentru serviciul de informații militare al Hamas decurgea eventual dintr-o veche experiență: se cunoștea faptul că obiectivele protejate prin prezența presei în incinta lor, cum era cazul Turnului de 12 etaje din Gaza, puteau fi extrem de atractive pentru activiștii Hamas care căutau locații „sigure”.

Evident, aceeași experiență

… evocată de armata israeliană (IDF) susținea că o zonă protejată prin prezența presei într-o clădire, putea fi folosită de un grup extremist inclusiv pentru lansarea de lovituri către Israel: aceasta deoarece extremiștii se bazau pe faptul că jurnaliștii ar fi evitat raportarea unor rachete lansate de sub fereastra lor, din diverse motive. Astfel, în ediția sa din 17 mai a.c., ziarul Jerusalem Post a reluat relatarea unui fost reporter Associated Press, Matti Friedman, care scria în 2014, în The Atlantic: „Hamas a înțeles că reporterii pot fi intimidați dacă e necesar și că nu ar raporta acțiunea de intimidare. Cei din staff-ul AP ar fi martori la lansarea unei rachete chiar de lângă biroul lor, punând în pericol reporterii și alți civili din vecinătate- iar AP nu ar raporta, nici măcar în articole despre susținerile Israelului că Hamas lansează rachete din zone rezidențiale”.

Liderii din rețelele media AP și Al Jazeera

… au reacționat foarte sonor, susținuți de „colegi” de agendă globalistă precum ONG-ul Amnesty International (AI): deși în ziua bombardamentului personalul Turnului media a fost evacuat după un avertisment prealabil lansat de Israel și deși nu au fost înregistrate victime la bombardarea imobilului, ONG-ul „progresist” a declarat-o „crimă de război”. Președintele AP, Garry Pruitt, s-a declarat „șocat” și „oripilat” de bombardarea Turnului de presă, în timp ce directorul-general Al Jazeera, Mostefa Souag, a caracterizat atacul israelian drept „barbar”. Pe de altă parte, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a făcut cunoscut că el nu a văzut dovezi dinspre Israel cu privire la folosirea unor spații din Turn de către Hamas deoarece „munca informativă este treaba altora”. Blinken a insistat, însă, că rapoartele din zonele de conflict ale AP sunt „indispensabile”. După consumarea atacului asupra Turnului Media din Gaza, este vădit că, în Israel, rapoartele AP sunt dorite în primul rând să fie „complete” pentru a fi „indispensabile”.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

Un gând despre „HI, JACK!

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: