DACĂ N-AJUNGE, MAI RĂMÂNE

LIDERII- FELCERI AI ROMÂNIEI ȘI MOLDOVEI NU S-AU OBOSIT SĂ CEARĂ O VERIFICARE A VACCINURILOR ASTRA-ZENECA TRIMISE CA „AJUTOR” LA CHIȘINĂU, DEȘI ELE SE AFLĂ SUB INVESTIGAȚIA AGENȚIEI UE PENTRU MEDICAMENTE
11 Martie 2021 România oprește utilizarea unui lot de vaccin AstraZeneca după moartea a doi italieni

23/05/2021 | Traian Horia✎

Pe 11 martie 2021, România a oprit utilizarea unui transport de vaccinuri AstraZeneca, exclusiv deoarece doi pacienți din Italia decedaseră după inocularea cu doze din același lot. Pe 19 martie 2021, un pacient din Horjești (Republica Moldova) a decedat la o zi după ce a fost imunizat cu un vaccin AstraZeneca, cel mai probabil provenit din „ajutorul frățesc” donat de România. De data aceasta, nu a mai fost oprit nimic de la București fiindcă liderii din România (Klaus Iohannis) și Moldova (Maia Sandu) sunt doi neo-marxiști de treabă, „pro-europeni”, care privesc tot timpul doar spre Vest: ori Horjești era la sud-est.

19 martie 2021– Un cetățean moldovean moare după vaccinarea cu AstraZeneca, dar nici România, nici Moldova nu opresc nimic

Bărbatul din satul Horjești (Republica Moldova) a decedat

… la o zi după administrarea vaccinului AstraZeneca (AZ, Vaxzevria): el avea afecțiuni cardiace, iar vaccinul AZ încă este sub supravegherea Autorității de reglementare a medicamentelor din UE (EMA) pentru suspiciuni de conexiune cu Sindromul Guillain–Barré (GBS), cel care poate provoca decesul prin cheaguri de sânge și stop cardiac. În timp ce alte state (precum Marea Britanie) au recomandat public evitarea (nota bene, înlocuirea) vaccinului AZ după anunțul EMA, România îl trimite „ajutor” în Republica Moldova. Decesul moldoveanului de 70 de ani (în 17 mai) a fost înregistrat la câteva zile după ce, pe 11 martie 2021, România oprise utilizarea unui transport de vaccinuri AstraZeneca, exclusiv fiindcă doi pacienți din Italia decedaseră după inocularea cu doze din același lot. Dramele de la Chișinău nu mai impresionează la București.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS)

din Moldova, bărbatul fusese vaccinat la data de 16 martie anul curent, adică la 9 zile după ce România anunța că a trimis o „donație” de 100800 vaccinuri AstraZeneca spre Republica Moldova și la 8 zile după ce Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE (EMA) anunța că investighează rapoarte despre o tulburare rară de degenerare a nervilor (sindromul Guillain–Barré, GBS) la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca. Oficialii din Sănătate de la Chișinău, citați de realitateadinmoldova.net au precizat că „nu a fost stabilită o legătură” între vaccin și deces, dar o astfel de aserțiune este în general larg discutabilă datorită dotărilor precare ale sistemului sanitar și de expertizare local, dar și a indiferenței administrației Maia Sandu, care a început să „împrumute” din lipsa de scrupule a administrației Klaus Iohannis din România.

Sindromul Guillain-Barré este

… o slăbiciune musculară cu debut rapid, cauzată de o tulburare a sistemului imunitar care afectează sistemului nervos periferic. Potrivit Nature Reviews. Neurology (avg. 2014) sistemul nervos autonom sau involuntar, care este implicat în controlul funcțiilor corpului cum ar fi ritmul cardiac și tensiunea arterială, este afectat la două treimi dintre persoanele cu Sindrom Guillain-Barré, dar impactul este variabil. Sindromul Guillain-Barré poate duce la deces ca urmare a mai multor complicații: infecții severe, cheaguri de sânge sau stop cardiac probabil datorate neuropatiei autonome. Ori, vaccinul AZ a fost respins în state membre UE tocmai datorită aserțiunilor despre provocarea cheagurilor de sânge („blood clots”, lb. engl., n.n) și a fost admis de EMA sub o stranie considerație: EMA declara că „beneficiile” vaccinului Vaxzevria „depășesc riscurile” la adulții de toate categoriile de vârstă. Potrivit website-ului EMA, însă, această revizuire a vaccinului „este încă în curs” de evaluare, fiind așteptate mai multe informații de către forul medical. De asemenea, organismul EMA care se ocupă cu evaluarea riscurilor determinate de medicamente (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) a anunțat în 7 mai 2021, pe același website, că va continua revizuirea cazurilor de Sindrom Guillain-Barré raportate în legătură cu vaccinarea AstraZeneca și va informa în continuare când vor fi disponibile noi informații: ceea ce, eventual, nu înseamnă că riscul GBS este exclus la Bruxelles.

Dec. 2020Klaus Iohannis și Maia Sandu se întâlnesc la Chișinău: o întâlnire cu măști și cu buzunare pline de vaccinuri AstraZeneca (sursa foto AM Press)

Nici Președinția României, nici cea a Republicii Moldova

… nu au avut până în prezent o reacție publică referitoare la acest delicat subiect. Public, au existat doar anunțurile de „ajutorare” a Moldovei cu vaccinuri AZ de către România, doar parlamentarii partidului Maiei Sandu care s-au vaccinat cu AZ în fața presei, precum și comitetele de primire la Chișinău a „ajutoarelor” în vaccinuri AZ, trimise de România președintelui Klaus Iohannis către Moldova președintelui Sandu: neomarxismul se ajută întotdeauna cu plăcere când nu este vorba de banul personal. Contextual, este de presupus că tăcerea celor doi lideri politici se va prelungi: reamintim că președintele Klaus Iohannis, secondat de cohorta sa de consilieri multilateraliști, au avut nevoie de cca 40 de zile ca să „examineze” și să „decidă” destituirea din funcție a ex-șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. În ceea ce o privește pe Maia Sandu, pentru cazul că va fi mai preocupată de alegerile locale din 11 iulie a.c. din Moldova decât de efectele „ajutorului frățesc” în vaccinuri AstraZeneca trimis de „partenerul” Klaus Iohannis, atunci va avea nevoie de mai mult de 40 zile pentru o „examinare a situației” și o „decizie”.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

Un gând despre „DACĂ N-AJUNGE, MAI RĂMÂNE

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: