VINE „ȚARA CA AFARĂ”

PROFILUL OMULUI CU BOMBA: STRĂIN SAU ROMÂN INSTRUIT AFARĂ, CARE A MAI LUCRAT CU ÎNCĂRCĂTURI EXPLOZIVE; CONEXAT LA O REȚEA DE TRAFIC LOCAL TRANSFRONTALIER. ESTE INCERT DACĂ SE MAI AFLĂ ÎN ȚARĂ
sursa foto Antena 3

30/05/2021 | Traian Horia✎

Pare ciudat, dar atacul cu bombă de la Arad depășește în minuțiozitate și cheltuieli atentatele recente din state bogate, precum Marea Britanie, Germania sau Franța unde s-au folosit frecvent arme albe sau autoturisme. Atentatele cu bombă sunt din ce în ce mai rare în statele dezvoltate, în timp ce în România, la Arad, se folosește explozibil, cu detonarea încărcăturii de la distanță sau eventual- mai „sofisticat”, cu dispozitiv de temporizare a exploziei.

O posibilă variantă, stabilită pe sărăcia informațiilor preliminare

… sugerează că persoana care a montat bomba pe mașina omului de afaceri Ioan Crișan, este sosită din afara României- are cetățenia unui stat străin, sau este un român „perfecționat”– un om care a mai avut contacte anterioare cu zone de conflict militar, paramilitar sau de guerillă urbană. Minuțiozitatea pregătirii atacului (alegerea locației atacului, cunoașterea programului lui Crișan, camerele video locale deconectate) indică o experiență anterioară, eventual faptul că omul care a montat bomba a fost ajutat preliminar de persoane care au colectat informațiile de care a avut nevoie: acest lucru evidențiază o operațiune scumpă și plătită dintr-o activitate (ilicită sau licită) profitabilă. În plus, contextul internațional poate să complice substanțial cercetările la fața locului. De exemplu, în 2019, Cristoiublog avertiza că România se află pe ruta de revenire în Europa a așa-numiților „Luptători Străini”- mercenari care au luptat pentru Califatul islamic în Siria și Irak

Victima Ioan Crișan a rulat o afacere

… cu pește (creșterea somnului african, Clarias Gariepinus) în comuna Iratoșu (Arad), aflată chiar pe granița cu Ungaria: drumul agricol din zona localității Iratoșu se află pe ruta obișnuită a grupurilor de migranți și a călăuzelor care scot aceste grupuri fraudulos direct spre Ungaria, într-un trafic care produce mulți bani pentru grupurile criminale. Somnul african este specific pentru țările din Africa dar este întâlnit și în unele zone din Siria și Turcia. Este foarte posibil ca moartea omului de afaceri arădean să fie conexată cu o afacere care nu este la vedere: dealtfel rețelele de trafic transfrontalier din zonă (substanțe periculoase, migrație ilegală etc) sunt bine reprezentate în zonă.

Mitul României care este ferită

… de acțiuni teroriste sau conexate terorismului (cum ar fi finanțarea terorismului ) fiindcă este prea săracă, începe să se destrame, iar evenimentul de la Arad arată o dată mai mult o țară nepregătită- informativ sau logistic- să preîntâmpine riscuri majore pentru siguranța națională, chiar dacă are instituții bine plătite ca să o protejeze și chiar dacă a organizat multe simpozioane de „perfecționare” a cadrelor. Cu Parchete pline de procurori -activiști, care se pricep mai bine la proteste haștag rezist, cu miniștri care stau ascunși prin cabinete (cazul ministrului de Interne Lucian Nicolae Bode, care nu a ieșit public cu o actualizare a informațiilor), România lui Klaus Iohannis apare mai degrabă perfect nefuncțională: o țară alienată, cu un CSAT (Consiliu Suprem de Apărare a Țării) activ doar pe hârtie, care plătește salarii și pensii speciale, fără să știe nimeni dacă ele se regăsesc în performanțele muncii. Graba cu care autoritățile au negat terorismul în atacul de la Arad este cel puțin controversată, un semn de neprofesionalism: aceasta fiindcă într-o perioadă atât de scurtă, este greu de crezut că s-a putut afla cu certitudine dacă există sau nu și consecințe politice ale exploziei de la Arad.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

2 gânduri despre „VINE „ȚARA CA AFARĂ”

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: