O ZI BUNĂ ÎNCEPE CU O CAFEA TARE

AL JAZEERA ȘI ASSOCIATED PRESS STĂTEAU „LA CAFELE” CU GRUPUL TERORIST HAMAS
Momentul când Turnul Jalaa este atins de tirul aviației israeliene (Sursă imagine BBC)

02/06/2021 | Traian Horia✎
Stațiile mass-media „progresiste” Al Jazeera (Qatar) și Associated Press (Statele Unite) trebuie să perfecționeze activitatea Departamentelor proprii de investigație după ce șeful de stat-major al Armatei Israeliene, a declarat că jurnaliștii stăteau „la cafele” cu activiștii grupului terorist Hamas: prezumtiv, fără ca jurnaliștii să o știe.

Pe 15 mai a.c., Israel a bombardat

… și distrus blocul-turn Al- Jalaa din orașul Gaza, după ce a acordat o oră pentru evacuarea clădirii. Armata israeliană a acuzat la acel moment că Al- Jalaa era folosită de Hamas ca paravan pentru activități paramilitare, profitând că turnul găzduia și un centru de presă, cu birouri ale agențiilor de mass-media Al Jazeera și Associated Press. Într-un interviu acordat recent postului Channel 12, șeful de stat major israelian General Lt. Aviv Kohavi, a afirmat că „nu are niciun pic de regret” în legătură cu această operațiune a armatei și că Turnul Al- Jalaa „a fost distrus justificat” deoarece grupul Hamas îl folosea ca centru de bruiaj pentru comunicațiile aviației israeliene. Același Kohavi a afirmat că în Al-Jalaa, jurnaliștii Associated Press „stăteau la cafele” cu membri Hamas, trezind reacția agenției de presă AP, care a replicat că în Turn nu exista o cafenea (sic!, n.n.).

A fost nevoie de o intervenție

… a ministrului israelian al Apărării, Benny Gantz, pentru a explica faptul că referirile erau făcute „la figurat”, pentru a „descrie atmosfera”: Kohavi dorise să sublinieze cât de aproape fizic lucrau jurnaliștii și membrii unui grup descris ca „terorist”. Gantz a insistat pentru știința managerilor de la AP și Al- Jazeera că Hamas „a avut infrastructură în birouri de la mai multe etaje și a operat din acea clădire”. Îngrijorător este faptul că o astfel de apropiere putea să afecteze imparțialitatea corespondențelor transmise de jurnaliști despre situația din Orientul Mijlociu, un aspect care ține de deontologia profesională și care nu a fost încă „analizat” public de conducerile celor două instituții de presă.

Postul TV Al Jazeera din Qatar

… un “investigator media” care a amplificat în ultimii ani imaginea de stat corupt a României (în solidar cu cozi de topor din Divizia Presă din România) este el însuși implicat într-un scandal de corupție de 300 de milioane de lire streline: în speță, postul qatariot este acuzat că a fost instrumentul prin care familia care conduce Qatar, Al Thani, a produs o șpagă uriașă către FIFA pentru a obține dreptul de a organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2022. La rândul său, Associated Press este un agent oficial pentru televiziunea de stat nord-coreeană și apare în mai multe anchete de presă ale Fox News (alături de New York Times sau Washington Post) ca fiind parte dintr-o listă a organizațiilor media americane controlate de finanțatori internaționali ai neomarxismului.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

Un gând despre „O ZI BUNĂ ÎNCEPE CU O CAFEA TARE

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: