O ZI BUNĂ ÎNCEPE CU O CAFEA TARE

AL JAZEERA ȘI ASSOCIATED PRESS STĂTEAU „LA CAFELE” CU GRUPUL TERORIST HAMAS
Momentul când Turnul Jalaa este atins de tirul aviației israeliene (Sursă imagine BBC)

02/06/2021 | Traian Horia✎
Stațiile mass-media „progresiste” Al Jazeera (Qatar) și Associated Press (Statele Unite) trebuie să perfecționeze activitatea Departamentelor proprii de investigație după ce șeful de stat-major al Armatei Israeliene, a declarat că jurnaliștii stăteau „la cafele” cu activiștii grupului terorist Hamas: prezumtiv, fără ca jurnaliștii să o știe.

Pe 15 mai a.c., Israel a bombardat

… și distrus blocul-turn Al- Jalaa din orașul Gaza, după ce a acordat o oră pentru evacuarea clădirii. Armata israeliană a acuzat la acel moment că Al- Jalaa era folosită de Hamas ca paravan pentru activități paramilitare, profitând că turnul găzduia și un centru de presă, cu birouri ale agențiilor de mass-media Al Jazeera și Associated Press. Într-un interviu acordat recent postului Channel 12, șeful de stat major israelian General Lt. Aviv Kohavi, a afirmat că „nu are niciun pic de regret” în legătură cu această operațiune a armatei și că Turnul Al- Jalaa „a fost distrus justificat” deoarece grupul Hamas îl folosea ca centru de bruiaj pentru comunicațiile aviației israeliene. Același Kohavi a afirmat că în Al-Jalaa, jurnaliștii Associated Press „stăteau la cafele” cu membri Hamas, trezind reacția agenției de presă AP, care a replicat că în Turn nu exista o cafenea (sic!, n.n.).

A fost nevoie de o intervenție

… a ministrului israelian al Apărării, Benny Gantz, pentru a explica faptul că referirile erau făcute „la figurat”, pentru a „descrie atmosfera”: Kohavi dorise să sublinieze cât de aproape fizic lucrau jurnaliștii și membrii unui grup descris ca „terorist”. Gantz a insistat pentru știința managerilor de la AP și Al- Jazeera că Hamas „a avut infrastructură în birouri de la mai multe etaje și a operat din acea clădire”. Îngrijorător este faptul că o astfel de apropiere putea să afecteze imparțialitatea corespondențelor transmise de jurnaliști despre situația din Orientul Mijlociu, un aspect care ține de deontologia profesională și care nu a fost încă „analizat” public de conducerile celor două instituții de presă.

Postul TV Al Jazeera din Qatar

… un “investigator media” care a amplificat în ultimii ani imaginea de stat corupt a României (în solidar cu cozi de topor din Divizia Presă din România) este el însuși implicat într-un scandal de corupție de 300 de milioane de lire streline: în speță, postul qatariot este acuzat că a fost instrumentul prin care familia care conduce Qatar, Al Thani, a produs o șpagă uriașă către FIFA pentru a obține dreptul de a organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2022. La rândul său, Associated Press este un agent oficial pentru televiziunea de stat nord-coreeană și apare în mai multe anchete de presă ale Fox News (alături de New York Times sau Washington Post) ca fiind parte dintr-o listă a organizațiilor media americane controlate de finanțatori internaționali ai neomarxismului.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

Un gând despre „O ZI BUNĂ ÎNCEPE CU O CAFEA TARE

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: