INSPECȚIA JUDICIARĂ CĂTRE „ȘTIRI CIUDATE”

DIN 2019, AU FOST IDENTIFICATE ȘASE LUCRĂRI DISCIPLINARE ASUPRA JUDECĂTORULUI „REZIST” VASILICĂ DANILEȚ, DIN CARE DOUĂ SUNT ÎN CURS DE SOLUȚIONARE ÎN 2021

09/06/2021 | ȘTIRI CIUDATE✎

În mai 2021, ȘTIRI CIUDATE a solicitat Inspecției Judiciare (IJ) și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) clarificări referitoare la un caz venerabil și pe cale de „îngropare”, din august 2019, când judecătoarea Adina Daria Lupea (Curtea de Apel Cluj-Napoca) adresa public o serie de întrebări incomode judecătorului Cristi Danileț (Tribunalul Cluj). Demersul firesc al publicației noastre viza un judecător „haștag rezist” extrem de vocal, fost consilier al pionului sorosist și fost ministru al Justiției, Monica Macovei, care are azi păreri despre orice și care ar trebui să aibă, ca judecător, responsabilitatea opiniilor și implicărilor sale.Aceasta în contextul în care nimeni dintre glugile de coceni care s-au succedat la conducerea Ministerului Justiției din România în ultimii ani, nu s-a obosit să investigheze oficial dacă atitudinile pro-rezist ale unor magistrați- activiști pot afecta imparțialitatea Justiției și dacă ele sunt acceptabile. Eventual, mass-media independentă internă sau internațională și alte surse deschise au dezvăluit în timp că fenomenul „rezist” înseamnă persoane, acțiuni, proiecte în derulare, cunoscute sau nu, iar atitudinile unora precum Vasilică Danileț trebuie cu atenție verificate în acest context.

Pe de altă parte, intervenția magistratului clujean Lupea

… ridica subiecte jenante referitoare la comportamentul public- profesional al lui Vasilică Danileț, iar acesta- sau factorii responsabili din Justiție aveau datoria să răspundă public și urgent, fiind vorba nu doar de prestigiul unui judecător, ci al unui întreg sistem de Justiție pe care Danileț pretinde că îl slujește. Aceasta, deoarece, în trecut, alți magistrați precum procurorul Augustin Lazăr au trecut la o pensie uriașă oferită de statul național România, deși nu puține au fost acuzațiile că el a sprijinit de fapt un Stat Paralel.

CSM răspunde ȘTIRI CIUDATE

Scrisoarea magistratului Daria Lupea

Redăm în continuare mesajul public al judecătoarei Lupea, care i s-a adresat public lui Vasilică Danileț, fiind preluat de întreaga presă. „ Doamne ferește de memoria scurtă! Vorbesc așa, la persoana a doua singular de amorul artei, că dacă ne luam unii pe alții la întrebari, fiți siguri că sunt întrebari destule :
Dar când ai fost numit consilier la Macovei (Monica, fost ministru al Justiției de
factură rezist, n.n.) din judecător de tribunal, cu cine ai discutat și când? Nu v-ați sunat la telefon deloc și nici nu v-ați scris, ați vorbit prin Morse? Când ai mințit un tribunal întreg că ai probleme de familie și că ai nevoie de concediu de odihnă, când tu mergeai pe șest consilier la Macovei cum a fost? Transparent?
Dar când ai fost revocat din funcția de membru CSM de peste 1000 de judecători cum a fost?
Dar când te foloseșți de inamicii colegilor tăi, punând troli la Inspecție pe numele lor, cum e? Te simți liber și inamovibil?
Dar când uiți de arestați și le expiră măsură, cum e? Ai vreo responsabilitate?
Când CCR (Curtea Constituțională a României, n.n.) era bună cu ține și te repunea în funcție cu 6-3 cum a fost?
Dar când ți-ai denunțat cel mai bun prieten la DNA (Direcția Națională Anticorupție, n.n.), oferindu-te martor voluntar, cum a fost? Că până una altă Adi Neacșu a fost condamnat cu 5-3. Adică 5 judecători din 8 ai ICCJ au considerat că e nevinovat?
Ce instituție ai condus până atunci când ai fost pus să inventariezi arhivă SIPA (Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție
, n.n.)? S-au făcut ceva cursuri de formare înainte sau ai intrat pur și simplu acolo?
Când UNJR ( Uniunea Națională a Judecătorilor din România, n.n.)  te-a sprijinit în candidatura la CSM cum a fost? Atunci numărai membrii asociației?
Când participai la interviuri la televiziuni obscure cum a fost? Te invitau așa, că le era drag de tine, nu e așa?
Când ai mințit judecătorii de la Cluj că toată lumea va vota revocarea doamnelor Baltag (Gabriela
, CSM, n.n.) și Oprina (Evelina, CSM, n.n.) cum a fost?
Cum a fost când erai în față Curții de Apel, primind inocent flori de la copii nevinovați, în spatele palmitelor galbene #rezist pentru justiție cum a fost?
Când ai negociat cu un șef de stat numirea unui procuror în funcția de președinte al CSM cum a fost?”

Judecătorul Danileț e lângă haștag rezist dar CSM nu are nicio opinie

Dat fiind faptul că, în iunie 2019, mass-media

… a publicat o imagine a judecătorului Vasilică Danileț care a subliniat practic atașamentul acestui judecător față de mișcarea politizată „haștag rezist” (sursa publicația Lumea Justiției, 30 iunie 2019) și având în vedere că „haștag rezist” implică acțiuni politice, „valori” politice, ideologie sau persoane implicate specific în acțiuni politizate, iar magistraților le este interzis prin lege să se implice politic, publicația ȘTIRI CIUDATE a considerat că este firesc ca instituții precum CSM sau Inspecția Judiciară să fie preocupate de menținerea prestigiului corpului judecătoresc, respectiv de cercetarea originii acestor acuzații aduse, la modul interogativ, judecătorului „rezist” Danileț.

CSM ne-a trimis ulterior

… către Inspecția Judiciară (IJ), susținând că „acțiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârșite de judecători „ se exercită de către acest organism . Publicația noastră, însă, nu a susținut că Vasilică Danileț ar fi săvârșit o „abatere”, ci a cerut punctual cercetarea la surse a mesajului magistratului Lupea referitor la acțiuni atribuite judecătorului Danileț, care ar afecta prestigiul acestuia și, prin extensie, al întregului corp al magistraților. Altfel spus, au fost cerute răspunsuri la întrebările doamnei judecător Lupea, oferite personal de Danileț, sau prin intermediul organismelor abilitate de Lege. În plus, ȘTIRI CIUDATE dorește o cercetare a situării lui Vasilică Danileț alături de mișcarea „rezist” și a efectelor pe care această apropiere le-ar putea genera pentru imparțialitatea cerută lui ca judecător. Evident, un verdict asupra cazului Vasilică Danileț ar putea fi extins asupra tuturor judecătorilor din România care, într-un fel sau altul, au aderat „ideologic” și fizic la mișcarea „rezist”- care nu este o teorie a conspirației (sic!, n.n.) și care în general, este contrară pe alocuri spirirului Constituției României.

Pe de altă parte

… în materie de „răspundere disciplinară și deontologică” a judecătorului Vasilică Danileț, Inspecția Judiciară ne-a transmis că nu poate „emite puncte de vedere” și că, din anul 2019 până în prezent „au fost identificate șase lucrări privind activitatea profesională și conduita lui Danileț Cristi de la Tribunalul Cluj”. În opinia noastră, este foarte mult pentru un personaj care la un moment dat era prezentat în Divizia Presă ca un fel de lider al magistraților protestatari, pe mandatul Coaliției PSD- ALDE. Potrivit Inspecției Judiciare, din șase lucrări deschise după 2019, două lucrări asupra lui Danileț încă sunt „în curs de soluționare”.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

Un gând despre „INSPECȚIA JUDICIARĂ CĂTRE „ȘTIRI CIUDATE”

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: