GÂDEA: ȘTIREA ȘI UIMIREA

PĂREROLOGIA, CA ȘTIINȚĂ LA ANTENA 3: AZI, DESPRE „TAPAREA” PREȘEDINTELUI FRANCEZ EMMANUEL MACRON

21/07/2021 | Traian Horia✎
Părerologia are șanse să devină știință pentru unele știri difuzate la Antena 3 după ce, în mai 2020, canalul de știri de pe Dâmbovița anunța că a semnat un „parteneriat” cu canalul american CNN, un binecunoscut ospiciu al extremei stângi nord- americane: la acea vreme, vizibil emoționat, președintele Mihai Gâdea încerca să dea solemnitate unui moment jenant, care pecetluia o legătură „profesională” cu un canal de televiziune (CNN) aflat în scădere dramatică de rating, cu probleme de deontologie profesională și care aparține unui concern înglodat în datorii – căruia pandemia de Noul Coronavirus, i-a îngreunat punerea în aplicare a unui plan de redresare. Previzibil, există desigur și avantaje ale pactului: de exemplu, haștagiștii-„fantomă” care până atunci înjuraseră online unele vedete din Antena 3, vor putea deveni, în funcție de „transformarea ideologică” a sumarului de știri, cei mai înfocați fani. Gâdea a vorbit aproape gâtuit de emoție despre „criteriile deontologice şi principiile profesionale ale celei mai respectate reţele de televiziune din lume (CNN-n.n.)” (sic!- n.n.), fără să sufle însă ceva despre cenzura și auto-cenzura masive în interiorul CNN. Pe de altă parte, modul de prezentare a unor știri apare ca descinzând direct din „parteneriatul” și „perfecționarea” cu CNN, acest demn reprezentant al unei mass-media de orientare neomarxistă care a folosit în exces surse de informație anonime.

Perfecționarea CNN pentru Antena 3 poate produce știri ciudate

Pe 20 iulie a.c., Antena 3 publica un text

… care nu are niciun atribut de știre prin numărul mare de semne de întrebare încorporate, dar care realizează eventual un joc politic: așa-zisa știre „denunță” un lider european („populistul” Viktor Orban, președinte al Ungariei, prezentat ca extremist și căruia nu i se acordă un drept la replică) și oferă un avantaj de imagine „globalistului” Emmanuel Macron, președintele Franței. Niciun măcar un serviciu secret francez nu putea să procedeze mai concentrat pe un subiect care este încă plin de enigme, cu atât mai mult cu cât alegerile prezidențiale din Franța se apropie (aprilie 2022), iar căderea în opțiunile electoratului francez a lui Macron este catastrofală. Potrivit informațiilor redacției Antena, „trei președinți actuali, inclusiv francezul Emmanuel Macron, precum și trei prim-miniștri aflați în funcție, au fost selectați în cadrul atacului Pegasus, spyware realizat de compania israeliană NSO”: știrea ar folosi date dintr-o investigație „independentă” de organizații mass-media care include OCCRP. Organizația de „investigatori” OCCRP care rulează și grupul Rise Project (redacția de jurnaliști- activiști din București care a „investigat” averea „fabuloasă” din Brazilia a liderului social- democrat Liviu Dragnea– avere care nu a fost găsită niciodată) face parte dintr-o troică jurnalistică cu rădăcini comune- alături de ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) și „umbrela” JDN (Journalism Development Network). Publicația cristoiublog.ro anunțase încă din iulie 2017 că Rise Project, asimilată ca publicație “de veghe” asupra lui Liviu Dragnea (un politician considerat „naționalist” în cercurile neomarxiste din Bruxelles, Berlin și New York, și care a denunțat implicarea în politică a unor companii multinaționale din România) este doar un offshoot al OCCRP– o structură finanțată prin canale non-guvernamentale care exportă neomarxism și „societate deschisă” (open society, lb. engl., in orig.). În acest context, termenul de independență de expresie la OCCRP poate deveni unul relativ.

Mihai Gâdea, un tip direct și exclusivist

ȘTIRI CIUDATE nu se pronunță asupra

veridicității știrii referitoare la presupusul caz de spionaj în masă cu folosirea unui echipament israelian, ci asupra numărului mare de „probabilități” existente în corpul știrii rostogolite internațional și preluată de Antena 3: abundența de sintagme precum „potențiale ținte”, „se crede că”, „sugerează că”, „par să fi fost” nu este specifică acelor investigații de jurnaliști intrați în posesia unor documente. Cert este că din investigația preluată și difuzată de Antena 3 rezultă concluzii larg agreate de CNN: președintele Ungariei („populistul”) Viktor Orban este un extremist, în timp ce mediocritatea globalistă Emmanuel Macron devine un titan politic asaltat de „forțele răului” prin faptul că i-ar fi fost „tapat” telefonul. Viața reală a demonstrat că adevărul se află întotdeauna la mijloc, inclusiv într-o astfel de alegație: din știrea difuzată de Antena 3 nu se ghicește, însă, nici măcar unde este mijlocul.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

Un gând despre „GÂDEA: ȘTIREA ȘI UIMIREA

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: