CINE TRECE-N VALEA SEACĂ

FUGARUL CRISTIAN RIZEA PRELUASE CREANȚELE POSTULUI „REZIST” REALITATEA TV DIN MOLDOVA

26/07/2021|ȘTIRI CIUDATE

Ex-parlamentarul PSD Cristian Rizea, care se află în prezent în auto-exil la Chișinău (Republica Moldova) a declarat în timpul unui interviu pentru jurnaltv.md că a preluat creanțele postului Realitatea TV: un pui al Realitatea TV (Realitatea PLUS) i-a găzduit seria de dezvăluiri rezumate în cartea „Spovedania lui Rizea”, despre „elitele” de la București care au devalizat România post-decembristă, care îl includ pe Cristian Burci, actualul finanțator al ziarului de orientare neomarxistă Adevărul. Realitatea TV a fost cunoscută ca stație fruntașă a Diviziei Presă, împănată cu activiști „haștag rezist”– un „import cultural” furnizat dinspre cluburile neomarxiste din Statele Unite, Belgia și Germania.

În același timp, Realitatea TV a fost extrem de cunoscută

… și prin datoriile mari pe care le-a acumulat: în fev. 2019, la aproape opt ani după ce a fost deschisă insolvența Realitatea Media S.A. și a fost desemnat și un administrator judiciar, judecătorii de la Curtea de Apel București au respins în mod neașteptat un plan de reorganizare care prevedea un grafic de plată a datoriilor și au decis intrarea în faliment. Datoria postului era estimată în 2019, la o sumă enormă chiar și pentru un „formator de opinii”, aproape 127 milioane lei. Realitatea TV a lucrat cu stații din Moldova (e.g. Știri Media Grup SRL), a finanțat societăți în Moldova, respectiv a preluat creanțe ale acelor societăți. Rizea susține că a preluat aceste creanțe, fapt ce i-ar conferi eventual și o influență în mass-media locală. „Eu am înființat între timp aici (la Chișinău, n.n.) Realitatea Phg, adică am preluat drepturile Realitatea TV aici, în Republica Moldova. Inclusiv site-ul Realitatea din Moldova.net. Preluând asta, am preluat și creanțele, pe care le-avea odată Sorin Ovidiu Vântu (fostul patron al Realitatea TV, n.n.)”. Realitatea TV funcționează în prezent pe o altă licență de satelit (Realitatea Plus) și tot acest proces a afectat doar bugetul public, care a susținut postul Realitatea în lunga sa perioadă de insolvență.

În prezent

Cristian Rizea– care a fost închis 6 luni la Penitenciarul 13 din Moldova și care și-a anunțat intenția de renunțare la cetățenia română, are cetățenia Republicii Moldova retrasă printr-un decret semnat de fostul președinte Igor Dodon, dar a atacat (sub noul nume, Mihai Cristian) în contencios administrativ decizia prezidențială, acuzând funcționari superiori de „fals în acte”. Aflat în exil auto-impus la Chișinău, el a publicat și o carte de dezvăluiri senzaționale („Spovedania lui Rizea”) despre devalizarea României prin cluburi de „gulere albe”, care îl includ și pe actualul finanțator de la ziarul „Adevărul”, Cristian Burci. Prezumtiv, acesta ar fi motivul oficial pentru care Rizea nu este extrădat în România pentru executarea unei pedepse de patru ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani (dec. 2017). „În perioada imediat următoare voi veni cu probe. Voi veni cu numele celor cu care s-a întâlnit Igor Dodon și câți bani a luat ca să mă vândă. A luat bani de la cei din România, de la grupul pe care l-am devoalat, cu contractele, cu licitațiile la Ministerul Sănătății, la Drumuri, cu contractele pe bani publici din firma RomPrest, sunt multe (…)”, a declarat Rizea. Declarațiile cetățeanului român sună „interesant” dat fiind contextul electoral imediat: pe 11 iulie 2021, în Republica Moldova s-au derulat alegeri generale câștigate de „pro-europeana” cu tendințe neomarxiste Maia Sandu și partidul său de buzunar, PAS: fără sprijin parlamentar, rolul președintelui Moldovei ar fi fost unul de figurație. Este de presupus că Rizea aka Mihai Cristian va „veni” cu dovezile pe care le-a invocat și este evident că un astfel de demers ar sprijini lupta pentru putere a Maiei Sandu. În același timp, Rizea este un personaj prea abil ca să se lase folosit fără să obțină ceva. Iar acel „ceva” poate fi inclusiv o carieră politică în Moldova, în contextul în care el a încercat deja să candideze pentru Parlamentul de la Chișinău.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: