ȚI-AU LUCRAT DICȚIONARUL

NEOMARXISMUL- IDEOLOGIA CARE PRODUCE ÎN ROMÂNIA PARTIDE ALE EXTREMEI STÂNGI, PROTESTATARI „REZIST” PLĂTIȚI LA ORĂ, CENZURĂ ÎN MASS-MEDIA ȘI CHIAR UN PREȘEDINTE DE ȚARĂ, NU APARE MENȚIONAT ÎN DEX.RO

27/07/2021| Traian Horia✎
Termenul de „neomarxism” nu există în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (dex.ro) de pe Internet, deși produce în România rețele importante de activiști „haștag rezist” finanțați nerambursabil, procurori- satrapi, state paralele, cenzură și obediență în presă, politicieni de tipul statui vorbitoare (cu Iulian Bulai, Raluca Turcan, Dacian Cioloș sau Dan Barna, exemple de notorietate) dar și concepte de „societate fără proprietate”, teoretizate (culmea!) prin cluburi de miliardari din Bruxelles sau New York. „Activismul” a lucrat și aici, producând efecte într-o perioadă de imbecilizare colectivă a clasei politice și a administrației țării.

Astfel, la o căutare online pe dex.ro a cuvântului „neomarxist”

… rezultatele vor fi nule. În schimb despre „naționalism”, care a clădit România modernă, poți afla pe dex.ro, printre altele, că este „ideologie și politică care urmărește întreținerea izolării și ațâțarea neîncrederii și urii între diferite naționalități” (sic!, n.n.). Este de remarcat că un dicționar care ar trebui să fie reper pentru limba română corectă, folosește (prin slab-alfabetizații din echipa dex.ro) cacofonii flagrante, alăturând de exemplu, cuvintele „politică” și „care”.

În schimb, în cealaltă versiune online de dicționar explicativ

… al limbii române (dexonline.ro), cuvântul „neomarxist” există și este explicat ca fiind „noul marxist”. În ceea ce privește „naționalismul”, prima definiție prezentată de dexonline.ro menționează, mult mai aproape de realitate, că reprezintă „ideologie și politică derivate din conceptul de națiune, care a contribuit în sec. XVIII-XX la cristalizarea conștiinței naționale și la formarea națiunilor și statelor naționale. – Din fr. nationalisme”.

ȘTIRI CIUDATE consideră că, pentru eliminarea unor astfel de diferențe (uneori foarte mari) de sens ale unor cuvinte extrem de uzitate în spațiu public, se impune intervenția Academiei Române și publicarea online a propriului Dicționar Explicativ al Limbii Române: în acest sens, vom sesiza această instituție care este una de interes public naţional și care se îngrijește, prin lege, de „cultivarea limbii române”.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: