„TERORIȘTI” SAU „LUPTĂTORI”

SPECTACULOS: PRESA NOULUI MARXISM LUPTĂ SĂ DEMONSTREZE CĂ TALIBANII NU SUNT „RUDE” CU AUTORII ATACULUI TERORIST DE LA AEROPORTUL KABUL
Ceremonia de predare a armelor de către ISIS-K (2019) cu fotografi oficiali și comunicate de presă (sursa imagine BBC)

28/08/2021| Traian Horia

Pe 26 avg. a.c., la o oră de trafic maxim (ora locală 18:00) un radical islamist și-a declanșat vesta explozivă în mijlocul mulțimii de solicitanți de azil care încerca să pătrundă în Aeroportul Hamid Karzai, aflat la cca 5 km de centrul capitalei afgane Kabul. Relatări ulterioare au susținut că teroristul s-a aflat la numai 4-5 metri de lanțul de militari americani care verificau pașapoarte, documente și vize, acest lucru explicând și numărul mare de infanteriști marini atinși de șrapnele (13 morți și 18 răniți). Atacul a provocat de asemenea moartea a cca 185 de afgani din mulțime și rănirea altor 130: erau oameni disperați, care așteptau în zona porții Abbey Gate, în speranța că vor obține un loc pe una din cursele aeriene de evacuare.

Instantaneu surprins după explozia din zona porții Abbey Gate,

Deși inițial s-a susținut că au existat două explozii

… surse oficiale ale Pentagonului au insistat că a fost o singură deflagrație. Fusese aplicată, practic, o strategie care este specifică și talibanilor: grupul jihadist atacase concomitent în două puncte (cu un sinucigaș la poarta de evacuare Abbey Gate a aeroportului și cu câțiva trăgători la hotelul Baron) pentru a obține un maximum de efect. Rezultatele au fost imediate: procedurile de evacuare s-au întrerupt, porțile aeroportului au fost închise, iar atacul a redus dramatic activitatea de evacuare și trafic de pe aeroport, prin instaurarea unei psihoze a unor alte bombardamente care s-ar pregăti. Carnagiul fusese organizat și dus la îndeplinire de ISIS Korasan, ISIS-K (un offshoot al organizației teroriste sunnite Stat Islamic) care a și publicat o imagine a sinucigașului cu vestă explozivă: eventual, revendicarea a provocat surprize în mediile oficiale, deoarece ISIS-K depusese armele în 2019, la o amnistie declarată de guvernul afgan.

Porțile aeroportului din Kabul, asaltate de civili afgani

Presa de orientare neomarxistă din SUA sau Europa

care manifestase până la acest eveniment o enigmatică „înțelegere” pentru talibani (grupul este desemnat ca suporter al terorismului de către Departamentul de Stat, dar membrii săi sunt denumiți „luptători” în reportajele americanilor de la CNN sau ale britanicilor de la Metro) s-a grăbit să atragă atenția că jihadiștii din ISIS Korasan și grupul Taliban se aflau în conflict de mai mult timp, sugerând astfel că ar fi exclusă o cooperare a lor în organizarea atacului. Altfel spus, pentru respectivii „analiști” occidentali, talibanii pot rămâne cunoscuți ca „luptători”, iar membrii ISIS ca „teroriști”. „Analiștii” au ignorat elegant, trei lucruri esențiale: organizarea atacului este perfect asemănătoare unor atacuri din trecut ale talibanilor, nu au existat victime printre talibani (ceea ce ar putea sugera inclusiv că, eventual, locația exploziei a fost aleasă cu grijă), iar rețeaua de „inteligență” care furniza Aliaților informații pentru astfel de evenimente este prezumtiv mult mai puțin „vigilentă”, fiind în prag de colaps prin căderea țării în mâinile talibanilor, respectiv prin evacuarea unor aliați locali.

Deși în SUA au fost puși pe lista organizaților care sprijină terorismul, talibanii sunt doar „luptători” în știrile CNN (sursa imagine CNN)

Este de menționat și faptul

… că asaltul asupra aeroportului s-a consumat într-un context în care talibanii făcuseră deja public că nu sunt mulțumiți cu părăsirea țării de către concetățeni de-ai lor: mai mult, ei au avertizat ultimativ că civilii sau militarii străini trebuie să părăsească țara până în data de 31 avg. 2021. De aceea, ar fi dificil de respins ipoteza că atacul nu a avut sprijinul unor celule de talibani, în pofida „asigurărilor” date de instituții din mainstream media sau de oficiali ai administrației Joe Biden. O operațiune care i-ar feri pe talibani de represalii ale SUA, folosind în schimb numele unei organizații care depusese armele de doi ani cu este ISIS-K, nu poate fi exclusă de investigatori: cu atât mai mult cu cât, ambele grupuri jihadiste afgane pot fi animate de același proverb afgan: „Împrumută-ți un prieten și-l vei avea dușman„. Reamintim că Republicanii americani au acuzat în aceste zile faptul că, prin retragerea abruptă ordonată, administrația Joe Biden a abandonat prin retragerea trupelor, o uriașă cantitate de tehnică militară: afganii îl privesc ca pe un „împrumut” nerambursabil și există deja temeri justificate că „împrumutul” nu va înarma doar unitățile de talibani.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: