CUVÂNT CĂTRE GENERAȚIA CU ZĂPADĂ LA TÂMPLE

26/04/2021| Ioana Abrudan✎
Am exclus comod din probleme și ne-am axat mereu pe auto-asumare, uitând că- pe succesiunea de generații- apar întotdeauna alte chestiuni foarte importante. Să luăm, de exemplu, problema celor două „limite exagerate” ale relației părinți- copii. În situațiile care favorizează așa-zisele „autorități competente” (mai cunoscute și sub numele de „părinți”), poți fi considerat „matur”, „independent” și chiar „atotcunoscător”. În schimb, când părinților li se solicită o asumare a responsabilității și mai multă încredere investită în copil, ei tind să folosească argumentul larg consacrat „ești prea tânăr pentru asta”.

Sursa imagine mewe.com

Astfel încât, întreb generația „cu zăpadă la tâmple”: de ce credeți că sunt suficient de matură ca să știu ce doresc să fac peste 20 de ani, dar sunt prea tânără ca să ies în oraș cu colegii? De ce ar fi mai simplu să decid ce facultate îmi aleg, decât să îmi aleg prietenii sau programul, sau să iau orice altă decizie care mă privește dar care, nota bene, ar avea un așa-zis „impact mai mic”? Pretențiile care ridică provocări precum inegalitatea și disproporționalitatea raportate la vârstă sunt complet în afara oricărei justificări. Este o acțiune și o filosofie bipolară să-ți tratezi copilul măcar câteva minute ca pe egalul tău în procesul de cunoaștere, de limbaj și de „schimb intelectual”, pentru ca apoi să „întorci foaia” când situația cere mai multă implicare?

Sursa imagine mewe.com

De câte ori părinții nu ți-au refuzat o ieșire dintr-un motiv trântit sec prin celebrul „așa zic eu”?

O analiză aprofundată ar putea să indice că ei, părinții, acționează astfel dintr-un deficit de asumare și de responsabilitate. În definitiv, să nu ne surprindă că le este mai simplu să-și țină copilul în casă „sub monitorizare”, decât să încerce să comunice cu el și să îi explici ce e bine și ce este rău în exterior. Cred că personalitatea unui copil ar trebui tratată mereu în acest registru, iar acțiunile părinților trebuie să fie pragmatic justificate în fața acestuia: și mai ales, părinții nu trebuie să ceară copilului mai mult decât și-ar cere lor înșiși. Pentru că acesta este punctul de unde pleacă mereu ruptura între generații.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: