DEZINFORMARE LA ASSOCIATED PRESS

DIN TITLU REZULTĂ CĂ-S CIVILI, IAR DIN CUPRINSUL ARTICOLULUI REZULTĂ CĂ SUNT MEMBRI AI UNUI GRUP TERORIST
Din titlul articolului rezultă că au murit civili. Din cuprinsul articolului rezultă că erau civili înarmați, membri a unui grup terorist, care pregăteau atacuri. (sursa imagine AP)

27/09/2021| Traian Horia✎
Alienarea neomarxistă a provocat mutații ciudate în relatările din presa afiliată, care produc dezinformare sub cele mai variate forme ale sale. Ca un exemplu, deși Departamentul de Stat american a plasat grupul Talibanilor din Afganistan în rândul entităților care sprjină terorismul global încă din 2014 (Ordinul Executiv 13224, Biroul de Contraterorism), la canalul de știri CNN, Talibanii apar ca „luptători”, nu ca „teroriști”, iar diferența semnificativă între cei doi termeni nu pare să-i descurajeze foarte tare pe jurnaliștii nord- americani. La rândul său, agenția americană Associated Press (AP) oferă un exemplu jenant de malformație a informației, apelând (în relatarea ciocnirilor recente din West Bank– teritoriile palestiniene ocupate) la un truc de presă de cartier: mai precis, titlul unui articol sugerează uciderea a cinci civili palestinieni, în timp ce rezumatul lămurește că era vorba de cinci membri ai unei organizații desemnate ca teroristă, care erau înarmați și care pregăteau atacuri împotriva unor obiective israeliene, eventual împotriva unor civili. 

Satul Beit Anan (West Bank), locul unde s-a desfășurat una dintre confruntările armate între membrii celulei Hamas și soldații israelieni (sursa imagine AP)

Mai concret

… titlul articolului „Trupele israeliene ucid 5 palestineni într-un schimb de focuri din West Bank” (în orig. „Israeli troops kill 5 Palestinians in West Bank gunbattles”) este răsturnat de informația din cuprinsul articolului, care revelează că victimele erau, de fapt, membri ai unui grup terorist vizați de mandate de arestare, care fuseseră implicați într-un schimb de focuri cu soldații. Mai mult, premierul israelian Naftali Bennett a declarat că grupul era pregăt să declanșeze atacuri „în timp real”: dacă însă atacul împotriva unor civili se numește îndeobște „terorism”, la AP este vorba în acest caz de „militantism”. Statutul celor cinci palestinieni, de membri ai grupului Hamas, fusese confirmat și de armata israeliană, dar și de grupul terorist sunnit, pentru patru dintre ei.

Dezinformarea decurge

… direct din faptul că titlul sugerează uciderea a cinci civili palestinieni („militanți”, conform subtitlului AP), în timp ce rezumatul articolului lămurește că era vorba de cinci membri ai unei organizații desemnate ca teroristă, care erau înarmați și care pregăteau atacuri împotriva unor obective israeliene. Într-un context în care omul modern este grăbit inclusiv în citirea presei și mulți se rezumă la citirea titlului, un astfel de truc jurnalisticîn care titlul și conținutul articolului descriu diferit același eveniment, poate fi definit ca dezinformare, iar în cazul prezentat, va afecta serios imaginea Israel: este un stat care are dreptul să răspundă acțiunilor teroriste dar care, în articolul de față, ar putea fi blamat „din titlul” AP, că se războiește cu civilii.

Momentul când blocul-turn care adăpostea birouri de Agenții de presă dar și ale Hamas a fost atins de tirul aviației israeliene (foto AP)

Dealtfel, controversatul titlu din fluxul Associated Press

a fost publicat la 4 luni după ce un bloc-turn din orașul Gaza, unde se aflau birourile agențiilor „progresiste” de presă Al- Jazeera și AP, a fost distrus într-un bombardament programat al aviației israeliene, care fusese precedat de o alarmă de evacuare (15 mai 2021). Șocant, Forțele de Apărare din Israel au comunicat la acel moment că blocul unde se aflau birourile celor două agenții de presă era folosit și de serviciul de informații militare al grupului terorist Hamas și că, din acest motiv, clădirea a fost o „țintă perfect legitimă”.

Omul de afaceri și avocatul Gary Pruitt, președintele Associated Press

Cazul a ridicat ipostaze jenante

pentru instituțiile media AP și Al Jazeera, care s-au recomandat permanent ca investigatori „de elită” ai jurnalismului global dar care, prezumtiv, au fost incapabile să „descopere” că în orașul Gaza au împărțit ani de zile aceeași locație cu un grup radical islamist. Președintele AP, Garry Pruitt, s-a declarat „șocat” și „oripilat” după atac și a cerut Israelului „dovezi” (sic!, n.n.) ale prezenței Hamas în clădire, deși statul evreu a confirmat public că a împărțit informații clasificate cu Statele Unite referitor la activitățile grupului terorist sunnit în blocul-turn Al Jalaa.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: