„AVEM ORDINE, AVEM JIHAD!”

PUTIN A TRIMIS SPRE KIEV UNITĂȚI DIN ICHKERIA (CECENIA), IAR MUTAREA AR PUTEA SĂ CREASCĂ NUMĂRUL DE PIERDERI UMANE DIN UCRAINA: CECENII SE AFLĂ ÎN CONFLICT ISTORIC CU CAZACII UCRAINENI
Ramzan Kadârov

05/03/2022| Traian Horia✎
Cele mai recente informații au confirmat că un număr neprecizat de voluntari din Republica Ichkeria (Cecenia) se află pe frontul din Kiev: este o veste proastă, care se adăugă tuturor veștilor proaste aduse de campania rusă din Ucraina și care poate adăuga victime în contul conflictului armat în desfășurare: aceasta deoarece cecenii se află într-o adversitate istorică, de multe generații, cu cazacii din Ucraina sau din alte zone limitrofe.
Pe 4 martie 2022, liderul autoritar cecen Ramzan Kadârov, anunța că o unitate aflată sub comanda sa capturase o bază militară din Ucraina: apărătorii s-ar fi retras abandonând vehicule blindate, muniție și arme. Nu este clar ce putere militară a deplasat Kadârov în Ucraina: pe 27 fev. 2020, el afirma că aprox. 10000 dintre soldații săi însoțesc forțele Federației Ruse care au pătruns în Ucraina.

Ceceni în Ucraina (sursa imagine Telegram)

Alături de oamenii săi, Garda Rusă a înrolat calmuci, daghestanezi și inguși, într-un război de uzură care a costat până în prezent viața a cel puțin 2000 de civili. Exactitatea cifrelor vehiculate de Kadârov nu este verificată din surse independente: cunoscătorii locali cunosc, însă, că există o tendință (aproape „tradițională”) la liderii ceceni de a amplifica informațiile legate de desfășurări de forță, precum cele militare. Altfel spus, este foarte posibil ca Ramzan Kadârov să fi exagerat cifrele, iar numărul militarilor săi din teatrul de operațiuni ucrainean să fie mult mai mic. Prezența militară cecenă în ofensiva spre capitala ucraineană Kiev a fost dezvăluită după ce, pe 25 fev., cca 12000 de voluntari strânși într-o piață centrală din capitala Groznâi, au cerut în fața lui Kadârov să fie trimiși pe frontul din Ucraina. Comandanții lor au susținut că a fost doar un exercițiu de verificare a capacității, respectiv a timpului de mobilizare, dar era vizibil că filmarea făcea parte din războiul informațional- psihologic inerent oricărui conflict armat. Vladimir Putin, care declanșase războiul criminal din Ucraina, transmitea astfel cazacilor din Ucraina un mesaj mut și sec: „Vă trimit ceceni!”.

Contul Telegram al lui Kadârov: „Du-te acasă! Nu ne sta în cale. Avem un ordin, avem jihad!!!”.

La rândul său, Ramzan Kadârov a avertizat explicit, într-o postare pe Telegram: „Du-te acasă! În curând totul se va termina și vom trăi în prietenie ca și până acum. Nu ne sta în cale. Nu ne vom opri. Avem un ordin, avem jihad!!!”. Liderul brutal de la Groznâi este un aliat fidel al lui Putin și un fost combatant în războaiele ruso- cecene (1994–1996 și 1999–2000), unde a luptat un timp de partea rebelilor. Milițiile sale au fost semnalate și în conflictele din Osetia de Sud (unde trupele ruse au sprijinit tabăra anti- Georgiană) sau Siria, unde Vladimir Putin a sprijinit regimul Bashar al-Assad, cel căruia liderii Occidentali îi ceruseră plecarea. Pe 1 martie, Consiliul Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC) anunța că o tentativă de asasinare a președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, fusese dejucată de armată: potrivit NSDC, complotul implicase un grup de ceceni care călătoriseră înarmați spre capitala Kiev. Așa cum arată situația în prezent, în lipsa unor rezultate stabile ale negocierilor ruso- ucrainene din Belarus, Ucraina tinde să devină un teritoriu al haosului și al conflictului generalizat, cu distrugeri, cu refugiați și cu voluntari străini sosiți din toate punctele cardinale: eventual, Volodymyr Zelenskyy ar trebui să gândească de două ori înainte să aleagă o singură dată între „eroismul” pentru care îl laudă în prezent unele cercuri ale neomarximului și „negocierile” care i-ar oferi soluții pentru oprirea unei situații tragice.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: