COTU’ ȘI PIȘCOTU’

ENERGIA RESETEAZĂ „MAREA RESETARE”, IAR RĂZBOIUL DIN UCRAINA ARUNCĂ UNIUNEA EUROPEANĂ ÎN HAOSUL PROPRIEI INCAPACITĂȚI
Ursula Von der Leyen (Comisia Europeană) și Charles Michel (Consiliul UE), pe vremea când șefia UE însemna doar conferințe și coate pe la conferințe (sursa imagine rp-online.de)

08/03/2022| Traian Horia
Pe datele Comisiei Europene, aproximativ 45% din necesarul UE de gaz, 25% din cel de petrol și 45% din cantitatea totală de cărbune provin din Federația Rusă. Altfel spus, Uniunea Europeană este un client important al Rusiei. Energia alimentează confortul „elitelor” de la Bruxelles și al cetățeanului european: fără energie, sau cu energie scumpă, cresc disconfortul și nemulțumirea publică, dar se modifică și prioritățile politice: odată cu invazia Ucrainei, conducerea UE intră brutal în viața reală, după ce ani de zile s-a ocupat doar cu corectitudini politice, schimbări de mediu, mofturi neomarxiste sau conferințe pentru presa obedientă. Războiul din Ucraina a schimbat într-o perioadă scurtă, bioritmul Europei. În vremuri „normale”, roboțeii stângii neo-socialiste (gen USRPLUS, PSD Varianta Ciolacu sau PNL în România) au avansat sau au sprijinit nestingheriți oferta socială potrivit căreia Noul Marxism reprezintă un model „funcțional” pentru state: se insistă agresiv că modelul nu este doar „funcțional”, dar și „obligatoriu”.

La vreme de război, însă, orice model devine „acceptabil” dacă limitează pierderile. „Marea Resetare”, o alienare troțkist-capitalistă inventată de bogații țărilor bogate, are nevoie de Energie ca să-și îndeplinească graficul: fără gazul rusesc, însă, programul de funcționare în Europa al „Resetării” va trebui modificat drastic, până la stopare permanentă. Mult prea ocupate cu îndeplinirea agendei importată dinspre New York (care includea „urgențe” precum educație sexuală în grădinițe, eliminarea Crăciunului, legalizarea migrației ilegale ș.a.) momâile solemne de la Bruxelles, în frunte cu Ursula Von der Leyen (Comisia Europeană), Roberta Metsola (Parlamentul European) și Charles Michel (Consiliul UE) au realizat târziu că ideologiile nu țin de cald sau de foame.

Ursula von der Leyen și șeful său Greta Thunberg, explicându-și reciproc mărimea problemei cu cărbunele (sursa imagine elconfidencial)

Pe cale de consecință, UE este ocupată astăzi cu identificarea „rapidă” (sic!, n.n.) a unor alternative la Energia oferită de Rusia: este, însă, ceasul al 13-lea, iar copilul suedez nedus la școală Greta Thunberg, cel care a trasat Uniunii Europene ce are de făcut pentru trecerea la „energia verde”, va avea un șoc teribil: aceasta deoarece piața a reacționat furibund la șocul războiului din Ucraina, iar actorii economici importanți din UE au decis masiv revenirea la cărbune. În același timp, „prețioșii” de la Bruxelles iau în considerație folosirea gazului lichefiat adus din SUA sau din alte zone ale lumii, dar dilema care se naște se referă la cost: aceasta deoarece, cu cât sursa de Energie va fi mai îndepărtată, prețul său va fi mai mare. Este greu de crezut că von der Leyen, Metsola sau Michel, alături de birocrația pe care o au în soldă, vor renunța la bugetele uriașe, luxul și confortul cu care au fost obișnuiți, așa încât costurile vor fi suportate tot de contribuabilul european. În plus, există state membre UE care nu au niciun fel de facilități pentru stocarea sau tranzitul gazului lichefiat (Irlanda) sau unde sunt insuficiente (cazul Germaniei). Altfel spus, „Marea Resetare” șchiopătează deja, fiindcă fără Energie sau cu o Energie scumpită brusc, „elitele” neomarxiste de la Bonn, Paris sau Bruxelles vor fi nevoite să-și schimbe brutal prioritățile. Răul pentru „gulerele albe” ar putea fi, însă, doar la început dacă europeanul de rând se va trezi după o lungă amorțeală și va cere o Uniune Europeană ca asociere de națiuni partnere și nu ca un club spălat pe creieri de ideologii neomarxiste.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: