FĂRĂ NUMĂR

„LEUL DIN KIEV” ZELENSKY NU DĂ DOI LEI PE INTERESELE DE SECURITATE ALE ROMÂNIEI ȘI MOLDOVEI: LIDERUL UCRAINEAN LE-A REPETAT ȘI PARLAMENTARILOR GERMANI CĂ VREA „ZONĂ FĂRĂ ZBOR” DEASUPRA UCRAINEI, ADICĂ IMPLICAREA MILITARĂ A VESTULUI ÎN RĂZBOI
Volodymyr Zelensky, adresându-se prin video Bundestagului (Sursa imagine narratorsweb)

19/03/2022| Traian Horia
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, apare ca un personaj conflictual, care oscilează rapid între statutul de diplomat incisiv și cel de vedetă furioasă. Prin acțiuni și declarații hazardat- controversate, fostul artist de stand-up comedy nu arată un comportament de politician echilibrat, cu considerație pentru securitatea statelor din jur și extins, a blocului european, ci mai degrabă unul sfâșiat de incertitudini și aroganțe, capabil să sacrifice inclusiv pacea vecinilor care-l sprijină- România și Moldova. Cel supranumit „Leul din Kiev” în unele ziare din Occident, și-a construit o imagine de politician activ, dar „agitat”, care nu cunoaște valoarea butadei „politica se face cu capul, nu cu inima”: așa cum a făcut recent în fața Parlamentului german, el cere vehement, urechează, denunță, pune la punct, reamintește, amenință, sfătuiește cu aceeași ușurință în cazul prietenilor și inamicilor. A devenit un strateg de amploare planetară, „indispensabil” celor care doresc să prevină repetarea experienței sinistre a unei invazii militare ruse și pare pătruns de importanța personală, cu judecățile sale de valoare aflate mereu deasupra judecăților de valoare ale altor politicieni implicați.

Mediator: Naftali Bennett (Sursa imagine Jpost.com)

Premierul israelian Naftali Bennett a fost un mediator-cheie între Ucraina și Federația Rusă, după declanșarea campaniei criminale ordonată de liderul rus Vladimir Putin. Deși Israel s-a oferit să găzduiască o întâlnire de mediere în Ierusalim încă din 11 martie a.c., Zelensky a continuat seria declarațiilor inflamatorii pentru conflictul cu Moscova: pe 18 martie, presa anunța că într-o adresare video către Parlamentul Germaniei Bundestag (caracterizată de roboței din mass-media neomarxistă ca fiind „emoționantă”– sic!, n.n.), Zelensky a evocat din nou una dintre solicitările sale care ar arunca NATO, SUA, România și Moldova într-o confruntare deschisă cu Federația Rusă: potrivit BBC, el a chemat inclusiv la instituirea unui acord de „no-fly” deasupra Ucrainei, cu garantori internaționali. Este o cerere pe care liderul ucrainean o agită iresponsabil încă din 24 fev. a.c., data declanșării invaziei ruse.

O zonă „no-fly” este un sector de spațiu aerian pentru care s-a stabilit că nu este acceptat survolul aparatelor de zbor. Poate fi instituită pentru evenimente sportive, zone rezidențiale sau instituții strategice, dar Zelensky cere interdicție pentru întreaga coloană de aer a Ucrainei. Acest lucru înseamnă că dacă NATO sau SUA acceptă cererea lui Zelensky, vor trebui să atace avioanele sau elicopterele Rusiei pentru a menține respectarea interdicției. lnevitabil, se va ajunge la ciocniri armate în contextul în care Rusia a avertizat că va riposta „cu consecințe catastrofice nu doar pentru Europa, dar pentru întreaga lume”, iar situația va implica ușor țara vecină România, un membru NATO care găzduiește forțe și tehnică militară americane, dar și Republica Moldova, ca stat-„tampon”. Dealtfel, secretarul pentru Apărare al Marii Britanii, Ben Wallace, a avertizat public că o zonă „no-fly” poate escalada situația în întreaga Europă, amplificând inclusiv temerea unor riscuri de lovituri nucleare. Deși opinia britanică este împărtășită de comanda NATO, de președintele Statelor Unite, Joe Biden, dar și de liderii europeni, Volodymyr Zelensky și-a continuat furibund campania de atragere în conflict ale UE și SUA, într-un demers neobosit care ar trebui să dea de gândit colaboratorilor și partenerilor săi politici asupra echilibrului său emoțional. Parlamentarii germani care în martie 2022 au aclamat poziția rigidă a lui Volodymyr Zelensky sunt aceiași legislatori-pinguini care au aplaudat-o pe mediocritatea politică Angela Merkel, fostul cancelar german care, în ultimii ani de mandat, a distrus ideea de parteneriat pan-european, inaugurând epoca Uniunii Europene „cu două viteze”: este cea care a împărțit antagonic blocul între Vest și Est. Azi, când liderii UE sunt uniți în respingerea ideii de război nuclear cu Rusia, sosește pe scenă Volodymyr Zelensky care, vorbind în numele Ucrainei, murmură firav ceva despre tratative de pace și pentru retragerea trupelor ruse, dar cheamă periodic la conflict total („all-out war”) fără să evalueze consecințele: iar parlamentarii germani în frunte cu actualul cancelar- păpușă Olaf Scholz, aplaudă cuminți, fără să evalueze consecințele.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

2 gânduri despre „FĂRĂ NUMĂR

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: