MODELU’ ROMÂNESC

REPUBLICA MOLDOVA, CA AFACERE : DEȘI GESTIONEAZĂ O ECONOMIE ÎN STARE DE AVARIE, GUVERNUL DE LA CHIȘINĂU CONTINUĂ SĂ SE ÎMPRUMUTE MASIV DE PE PIAȚA INTERNAȚIONALĂ
Întâlnire istorică: președintele Consiliului European, Charles Michel, le primește în Grecia pe prim-ministrul Moldovei, Natalia Gavrilița și pe președintele Maia Sandu. În plan secund, un aghiotant tocmai i-a adus lui Michel într-un rucsac, toate cărțile pe care le-a găsit despre Moldova. (sursa imagine SEECP)

03/07/2022| Traian Horia✎
Pentru „cheltuieli în Energie”, Republica Moldova va împrumuta 300 de milioane de euro de la BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), o pușculiță internațională pentru „țări modeste”: BERD nu are operațiuni în țări precum Germania, Franța sau Italia și
are cel mai important acționar în Statele Unite. Anunțul împrumutului pentru Energie vine la puțin timp după ce viceprim-ministrul Andrei Spînu declarase (nov. 2021) cu emfază despre reînnoirea contractului cu gigantul rus Gazprom „Moldova va avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”. Altfel spus, guvernul moldovean- condus din umbră (după „model românesc”) direct de președintele țării, Maia Sandu, și-a arogat ca victorie personală un „preț special” cu furnizorul rus, dar continuă (tot după „model românesc”) să se împrumute masiv, fără să știe nimeni cum va fi rambursată datoria și fără să se obosească să explice cum va afecta îndatorarea viața moldoveanului: nimic din „lecția românească” nu s-a învățat la Chișinău, care vine pe o potecă unde Bucureștiul a tăiat crăci.

Moldovenii s-au născut „într-o zi înseninată”. Pe mandatul Maia Sandu, au venit și zilele negre (sursa imagine Zdob și Zdub)

Republica Moldova a avut investiții guvernamentale cvasi-inexistente și cele mai mici investiții străine din Europa, în condițiile unei inflații-mamut de 29%, prognozată să ajungă la 40% spre sfârșitul anului. Are, de asemenea, un deficit uriaș (19,4 miliarde lei moldovenești), care descrie eventual o societate ce trăiește „pe datorie” și unde consumul e mai mare decât venitul. Este cert că, după „model românesc”, vor urma alte împrumuturi care vor fi folosite pentru achitarea unora anterioare, precum cel angajat cu BERD. Îndatorarea accelerată a Moldovei poate fi o veste bună pentru acele cluburi globaliste din Bruxelles, Bonn sau New York, care văd țara ca pe o „afacere”, dar nu și pentru moldoveni: o țară masiv îndatorată va avea mereu salarii mici, probleme cu pensiile și drumuri proaste, iar guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS, un fel de USR România, unde se vorbește cu „fa” și cu „ăi”) nu pare dornică să depășească nivelul unor sloganuri ale Noului Marxism. Potrivit TVR Moldova, împrumutul de 300 de milioane va fi folosit pentru „consolidarea securității energetice a ţării”, inclusiv pentru „constituirea rezervei de gaze naturale” şi „diversificarea surselor de achiziţie”. Într-o traducere liberă, „diversificarea surselor ” se referă la achiziția de gaze de la un furnizor diferit de Gazprom: cel mai probabil, din Statele Unite, după „model UE”, dar poate fi și Egipt, tot după „model UE”. Liliana Dabija, reprezentând ministerul Infrastructurii, a declarat că „prima tranșă de 100 de milioane de euro va fi utilizată pentru crearea unor stocuri strategice de gaze naturale şi/sau în scopul achiziționării de gaze naturale în situații de criză” și a completat că „a doua tranșă, cea de urgență, în valoare de 200 de milioane, va fi utilizată la necesitate pentru achiziționarea de urgență a gazelor naturale în cazul unor posibile limitări sau întreruperi de aprovizionare”. Dincolo de retorica de taraf politic împrumutată de la București (cu termeni prețioși „securitate”, „tranșă”, „strategic”, „stoc” într-o țară sărăcită), oficialii administrației Maia Sandu ar trebui să se conecteze mai mult la viața reală și să arate logică și respect pentru contribuabil în actul de guvernare: potrivit Publika.md, Moldova a cumpărat în iunie 2022 gaz cu 880 USD pentru mia de metri cubi, mai ieftin cu 40 USD decât în luna mai, iar în iulie a anunțat deja o altă mărire a tarifelor la energie electrică. Ca să-și rezolve definitiv țara pe „model românesc”, președintele haștagist Maia Sandu i-ar putea chema la Chișinău ca și consilieri pe Alina Gorghiu (PNL) și pe Florin Vasile- Cîțu (PNL): pentru „reglarea” numărului de moldoveni, Alina Gorghiu i-ar băga avortul în Constituție, iar pentru creditare, Florin Vasile Cîțu ar putea împrumuta pentru Chișinău cu cca 1000 de euro pe secundă.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: