MAI BINE MAI TÂRZIU DECÂT NICIODATĂ

PREȘEDINTELE UCRAINEAN ZELENSKY ORDONĂ EVACUAREA CIVILILOR DE PE TEATRUL DE LUPTĂ DIN DONEȚK: CU ÎNTÂRZIERE DE ȘASE LUNI
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky

06/08/2022| Traian Horia✎
La aproape șase luni de la declanșarea invaziei criminale a Rusiei, Volodymyr Zelensky a decis retragerea civililor din zona Donbas: ordinul extrem de tardiv al președintelui Ucrainei se referă, desigur, la acea parte din regiunea Donețk care se mai află sub controlul Kiev-ului, după ce separatiștii pro-ruși anunțaseră la jumătatea lunii iulie „eliberarea totală” a auto-proclamatei Republici Populare Luhansk, care face parte tot din bazinul Donbas.

Zona care a rămas sub controlul Ucrainei (încercuită cu albastru) este următoarea țintă a trupelor ruse, după capturarea Luhansk (sursa imagine BBC)

Este incert de ce ordinul prezidențial vine atât de târziu după ce, în iulie, ONU raportase (cel puțin) 5200 de necombatanți uciși în Donbas și alte zone adiacente, iar milioane de civili din regiune fuseseră trecuți în Rusia. Extrem de priceput în acordarea de interviuri presei din Vest și în pictoriale pentru reviste de modă direct din buncărul său secretizat, Zelensky manifestă pe alocuri o „detașare” revoltătoare față de problemele reale ale oamenilor săi: este eventual, o detașare care a rămas neconsemnată (alături de alte tragice erori ale lui Zelensky) de către presa mainstream occidentală.

După 6 luni de război, Zelensky va lua în sfârșit măsuri pentru evacuarea civililor din Donețk (sursa imagine todaynewsuk)

Este evident că piticul atomic Zelensky a înțeles foarte târziu că resursa cea mai valoroasă pentru salvarea Ucrainei în actualul context rămâne poporul său și mult mai puțin ajutoarele financiare sau în armament din străinătate: fără oameni, localitățile devastate de bombardamente vor rămâne în ruină și vor continua să asiste mute la decăderea economică accelerată a țării. Moscova, care a instituit încă înaintea invaziei o sumă periodică în cash pentru fiecare rezident din Donbas ajuns în Rusia, a luat-o cu mult timp înaintea Kievului, cu agențiile de presă rusești (TASS) care anunțau în 30 iulie 2022 că, după 24 fev., aproape 3 milioane de rezidenți din Ucraina (între care au fost cuantificați cca 500000 de copii) trecuseră granița spre Rusia. Ce a făcut în acest timp Zelensky? Liderul ucrainean a devenit un fel de vedetă de cinema, care a colindat sponsorii și ziarele occidentale ca să ofere „lămuriri”, „sfaturi”, „somații”, „admonestări”, „îngrijorări”, „chemări”.

Cuplul prezidențial Zelensky, în pictorial pentru revista de modă VOGUE (iulie 2022)

În adresarea sa video, Zelensky a reluat practic ceea ce știa toată lumea: un număr mare de locuitori (estimat la mai mult de 300000 de persoane, n.n.) încă se află în Donețk, trupele ruse se regrupează pentru capturarea întregului teritoriu care mai este controlat în acea regiune de ucraineni, Luhansk a căzut, iar civilii trebuie să se retragă pentru evitarea pierderilor de vieți omenești. Pare aiuritor dar Volodymyr Zelensky, cel care în primăvară era supranumit în presa britanică„leul din Kiev”, arată a mâță leșinată când se impun măsuri prompte: el cere în august 2022 o evacuare în masă care trebuia făcută în urmă cu șase luni sau mai mult: dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Sursa imagine copertă ukrainefreedom, NYTimes

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: