MUȘCĂ ȘI FUGI

CE A RĂMAS ÎN URMA „URAGANULUI” NANCY PELOSI ÎN TAIWAN: MANEVRE MILITARE CU MUNIȚIE DE RĂZBOI, BLOCADE ECONOMICE ȘI ÎNTRERUPEREA COOPERĂRII CHINEI CU STATELE UNITE
Pelosi aterizează în Taiwan (sursa imagini Bloomberg)

06/08/2022| ȘTIRI CIUDATE✎
Există
două doamne din Partidul Democrat american cu rang înalt în administrația Joe Biden, care au „locuri speciale” rezervate într-o cronologie a acțiunilor politice controversate: vicepreședintele Kamala Harris, dată de presa americană independentă ca fiind cea care a influențat decisiv decizia retragerii dezastruoase din Afganistan (cu militarii SUA retrași înaintea civililor și cu tehnică militară în valoare de miliarde de dolari, abandonată în mâinile Talibanilor) și președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care a vizitat insula Taiwan în pofida opoziției furioase a regimului de la Beijing, cel care a acuzat încălcarea principiului suveranității „O singură China”. Vizita lui Pelosi a durat câteva ore: sosită marți, la ora locală 10 seara, Pelosi a plecat ziua următoare miercuri devreme, după ce s-a întâlnit la orele 10:50 a.m. cu liderul din Taiwan, Tsai Ing-wen. A fost un raid diplomatic- fulger și fulgurant, aparent precipitat, dar pregătit minuțios și precaut: Pelosi a fost protejată de avioane de luptă și de un Grup Naval cu patru unități, iar escala din insulă nu a fost anunțată înaintea plecării. Motivul oficial al debarcării sale în capitala taiwaneză Taipei a fost prezentarea unui mesaj „de solidaritate” cu taiwanezii: mesaj care, eventual, putea fi livrat și prin telefon.

China a încercuit Taiwan cu exerciții militare la care este folosită muniție de război

În urma oficialului american a rămas, însă, un mic dezastru: China a întrerupt cooperarea cu Statele Unite pe teme fundamentale (mediu înconjurător, combaterea internațională a crimei, migrație, cooperare militară), a ridicat o flotilă de zeci de avioane de luptă în zona de protecție aeriană a insulei, a început manevre militare cu muniție de război în șase zone din jurul Taiwan- ului, dând impresia că regiunea se află deja într-o blocadă și a suspendat importurile de fructe și pește dinspre insulă. Ce s-a câștigat din actul „cutezător” al lui Pelosi? Exceptând obținerea unui prestigiu de „persoană de curaj” care a ignorat avertismentele Beijingului, Nancy Pelosi (și prin ea, Statele Unite) nu apare să fi obținut vreun câștig în plan diplomatic sau strategic: în schimb, aterizarea sa pe Aeroportul din Taipei a „radicalizat” conducerea Chinei și o va apropia de Federația Rusă (care a descris vizita ca fiind o „provocare”) la un nivel mult mai strâns decât și-ar dori Washington. Pentru un „schimb de idei” despre „democrație” între președintele taiwanez Tsai Ing-wen și un Senior-lider politic american, prețul apare ca fiind disproporționat mult mai mare.

Nancy Pelosi alături de președintele taiwanez Tsai Ing-wen (sursa imagine taiwannews)

China a admonestat demersul oficialului american, prin atotputernicul ministru de Externe Wang Yi, care a spus că „acei care se joacă cu focul nu vor sfârși bine”: mai precis, el a acuzat încălcarea flagrantă a principiului „O singură China” (principiu recunoscut oficial și de Statele Unite), în condițiile în care Beijing consideră insula ca fiind provincie chineză. Reamintim că Taiwan este locul unde s-au refugiat forțele fostului general naționalist Chiang Kai-shek, după ce a fost înfrânt de armata Chinei comuniste.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: