ROMÂNIA, CIUCA DIPLOMAȚIEI

GUVERNUL ROMÂNIEI FOLOSEȘTE SINTAGMA „STAT PALESTINIAN” PE WEBSITE-UL OFICIAL, DEȘI LIDERUL MAHMOUD ABBAS CONDUCE O „AUTORITATE PALESTINIANĂ”, IAR NEGOCIERILE CU ISRAEL PENTRU SOLUȚIA DOUĂ STATE SUNT ÎNCĂ ÎN DESFĂȘURARE
Sursa imagine: Guvernul României

15/08/2022| Traian Horia✎
Există un stat palestinian recunoscut de fostul regim comunist în 1988, dar nu un stat palestinian independent, rezultat din negocierile în curs dintre Autoritatea Palestiniană și Israel, negocieri care trenează spre un blocaj încă din perioada administrației nord-americane Barack Obama (2009- 2017). Din acest motiv, recunoașterea în anul 2022 a unui stat al Palestinei pe website-ul guvernului României, ulterior unei vizite a liderului palestinian Mahmoud Abbas la București, poate fi considerată hazardată și controversată, respecti
v că a produs consternare la Tel Aviv. Autoritatea Palestiniană, înseși, a fost înființată prin Acordurile de la Oslo (1993-1995), după negocieri între Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), cu suport internațional, în special al Statelor Unite.

Semnarea Acordurilor de la Oslo: Rabin (Israel), Arafat (OEP) și Clinton (SUA) (sursa imagine Israel Defense Forces)

Potrivit Enciclopediei Britannica și spre deplina știință a consilierilor premierului Ciucă Nicolae- Ionel, care sunt atașați inculturii politice sau, mai rău, vreunei ideologii a Noului Marxism, Mahmoud Abbas (aka Abu Mazen) este un politician palestinian care a fost premier și care este președinte al Autorității Palestiniene, nu al unui stat independent numit „Palestina”.

Enciclopedia Britannica: Abbas este lider al Autorității Palestiniene

De exemplu, pentru că nu este un stat în înțelesul deplin al auto-determinării, Palestina nu are drepturi depline ca membru la Națiunile Unite, iar financiar depinde semnificativ de Statele Unite și Uniunea Europeană. Abbas a fost un militant al mișcării Fatah și este un moderat pragmatic care dorește cu sinceritate găsirea unei soluții durabile în Orientul Mijlociu. Dacă guvernul Ciucă, prin consilierii săi plătiți boierește, a rezolvat deja problemele din Orientul Mijlociu, iar dezideratul auto-determinării palestiniene prin „soluția Două state” a fost deja obținut la București, așteptăm cu încântare ca aceiași angajați de la Palatul Victoria să fie împrumutați de prim-ministrul Ciucă pentru „rezolvarea” crizei din Ucraina.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: