ȘTIRE ÎN NEȘTIRE

NE-A SCRIS MAE: „NU DEȚINEM DATE DESPRE CETĂȚENI AI ROMÂNIEI UCIȘI ÎN LUPTELE DIN UCRAINA. AM CERUT ȘI CEREM ROMÂNILOR SĂ PĂRĂSEASCĂ URGENT ACEASTĂ ȚARĂ”
Sursa imagine dailysignal

16/08/2022| Traian Horia✎
Pe 9 avg. 2022, Ministerul rus al Apărării anunța că „în ultimele săptămâni” au fost uciși în luptele din Ucraina 33 de „mercenari români”.
Mass-media de pe Dâmbovița (inclusiv unele canale arondate Noului Marxism) au preluat această știre de la agențiile de știri rusești fără o minimă verificare: decesul violent al câtorva zeci de cetățeni români înrolați în unitățile paramilitare din Ucraina nu este o știre care să fie distribuită către consumatorii de presă fără să fie susținută dintr-o sursă independentă aflată la fața locului, sau de alte probe care ar fi trebuit prezentate de armata rusă. Publicația noastră a solicitat Ministerului Afacerilor Externe de la București o opinie autorizată despre acest caz, iar răspunsul instituției confirmă practic analiza noastră: a fost vorba de o știre falsă. Este oficial și este evident că în Ucraina luptă cetățeni ai unor state din UE (cu sau fără acceptul guvernelor lor) dar simpla înșiruire de către Moscova a unui tabel de pierderi umane poate să capete mai degrabă un rol propagandistic decât unul de informare corectă.

Nu este prima dată când Moscova anunță „mercenari români” uciși: știrea din 9 avg. actualizează una din iulie a.c., când armata rusă a susținut că 21 de „militanți” cu cetățenie română au fost „distruși” în luptele pentru Donbas. Prezentăm în continuare răspunsul integral al MAE: „Ministerul Afacerilor Externe nu deține date în sensul celor menționate în solicitarea dumneavoastră. Totodată, MAE atrage încă o dată atenția asupra necesității raportării cu precauție și discernământ la informațiile circulate de autoritățile militare ruse în contextul războiului de agresiune în desfășurare împotriva Ucrainei. MAE reamintește că, încă din data de 21 februarie 2022, în contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre, a emis o alertă de călătorie, prin care informa cetățenii români că a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!”. Conform acestui nivel de alertă, MAE le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se aflau la momentul respectiv cu titlu temporar în Ucraina, să părăsească neîntârziat teritoriul acestui stat.”

sursa imagine copertă rferlorg

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: