URA ȘI LA GARĂ

PREȘEDINTELE FRANCEZ EMMANUEL MACRON A OBȚINUT UN SUCCES ISTORIC: EXPERȚII INTERNAȚIONALI VOR SOSI LA CENTRALA NUCLEARĂ BOMBARDATĂ DIN UCRAINA CU UN TREN, NU CU AVIONUL. ÎN URMĂ CU 2000 DE ANI, MACRON AR FI OBȚINUT CA EXPERȚII SĂ VINĂ CĂLĂRIND MĂGARI.
Soldat rus la Centrala Atomică Zaporizhzhya NPP

20/08/2022| Traian Horia✎
Președintele Franței, Emmnauel Macron, a anunțat că a obținut de la țarul Vladimir Putin, o concesie care i se pare importantă: posibilitatea ca specialiștii Agenției internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să sosească pentru o investigație la Centrala Atomică Zaporizhzhya NPP (Enerhodar) dinspre Kiev și nu dinspre Moscova.
Deși este vorba de o situație periculoasă pentru securitatea Europei, în care cea mai mare Centrală de pe continent este bombardată sistematic, se ghicește în anunțul francez doar un joc batjocoritor, al aroganțelor politice, care modifică doar „decorurile” și din care nu se înțelege de ce ar fi importantă direcția de unde aterizează câțiva „salvatori” când viața sau sănătatea a zeci de milioane de europeni este sub risc: eventual, deoarece spațiul aerian ucrainean este controlat de aviația militară rusă, echipa AIEA va sosi în regiunea zaporojeană cu un tren (așa cum au sosit toți politicienii de rang înalt care s-au întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski) și nu cu un avion dinspre Federația Rusă.

Macron roagă, iar Putin aprobă: experții AIEA vor veni dinspre Ucraina, prin „modalitatea evocată”. Cu trenul. (sursa elysee.fr)

Este o veste care descrie insuficient „competențele” celui care, ca președinte, a condus prestigiul Franței spre un minim istoric: în urmă cu mii de ani, Macron ar fi obținut prin negocieri ca experții să călătorească pe măgari, agitând ramuri de salcie ca simboluri ale păcii. Liderul francez, care întregește galeria mediocrităților neomarxiste ce ar fi trebuit să supravegheze respectarea Acordurilor de la Minsk (Belarus, 2014-2015) între Ucraina și republicile secesioniste Donețk- Luhansk și care nu au făcut-o, și-a arogat din anul 2022 un rol de „pacificator” care, până în prezent, a condus doar la înrăutățirea situației: după prima „intermediere” a păcii asumată de liderul francez în Ucraina, Vladimir Putin a suplimentat trupele dizlocate la granița ucraineană (16 fev. 2022), iar după a doua „intermediere” a lui Macron, același Putin a anunțat că recunoaște independența republicilor secesioniste Donețk și Lugansk (22 fev.), respectiv a trimis trupe spre aceste regiuni. Desigur, întrebarea care s-ar fi impus este cine îl oprește pe Macron din experimentele sale „diplomatice”, cu atât mai mult cu cât situația de la Centrala ZNPP este una de criză profundă: de la începutul lunii august, unitatea a fost ținta a cel puțin 12 atacuri cu rachetă, iar managementul local a avertizat că o explozie nucleară ar putea afecta o mare parte din teritoriul Europei. Mai mult, se vehiculează justificat ipoteza că norul radioactiv ar putea atinge inclusiv Moldova și România. Este incert deocamdată cine a coordonat bombardamentele în regiune, în condițiile în care Ucraina și Rusia se acuză reciproc.

Securitatea nucleară din Ucraina a devenit un dosar special la AIEA

Cert este că ZNPP se află în prezent sub controlul trupelor ruse, iar Moscova a anunțat deja că se opune propunerii Kievului de demilitarizare a zonei. Foarte probabil, ipocritul Macron, care nu și-a ascuns în trecut repulsia față de ucraineni dar care în prezent se luptă pentru „siguranța” acelorași ucraineni, va încerca o „intermediere” și în acest dosar nuclear, iar mulți speră că această mediere va menține, totuși, Europa intactă. La urma urmei, pentru un neomarxist cu față de democrat precum Macron, obișnuit să vândă submarine, avioane sau vise încă din timpul contactelor oficiale, scenariul va rămâne mereu același: războiul în Ucraina poate fi privit ca mega-afacere, care cere călătorii cu trenul sau cu avionul și care va chema firmele franceze să reconstruiască (pe bani mulți) acolo unde trupele Federației Ruse au dărâmat.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: