AGERSTRES

AGENȚIA DE PRESĂ AGERPRES EȘUEAZĂ SĂ EXPLICE DE CE PE NORMELE SALE EDITORIALE, CUVÂNTUL „BIBLIE” SE SCRIE CU LITERE MICI : PE O SOLICITARE SIMILARĂ, POSTUL BRITANIC BBC NE-A TRANSMIS SCUZE ȘI A MODIFICAT TITLUL ȘI TEXTUL UNUI ARTICOL. VOM SESIZA PARLAMENTUL ROMÂNIEI.

26/08/2022| ȘTIRI CIUDATE✎
Dacă există o diferența mare de viziune democrati
între România și Marea Britanie, aceasta se datorează și modului lipsit de respect în care unele instituții mainstream mass-media de pe Dâmbovița tratează consumatorul de presă, iar astăzi vom prezenta un caz care implică agenția de presă Agerpres.

În ian. 2022, trustul media britanic BBC ne-a transmis scuze și a modificat titlul și textul unui articol din nov. 2021, după ce publicația noastră a înaintat o plângere oficială referitoare la faptul că utilizarea cuvântului „biblie” în locul consacratului „Biblie” era un act discriminatoriu, care sfida nevoia de respect a unui grup religios și încălca deontologia jurnalistică, respectiv necesitatea de imparțialitate a știrii.

BBC își respectă meseria: scuze și corectură

La polul celălalt, la o solicitare cvasi-similară adresată încă din aprilie 2022 agenției Agerpres, instituția a eșuat să ne răspundă, deși are ombudsman, are finanțare, are mulți directori, are zețari care culeg mesajele cititorilor și care ar trebui să răspundă- în respect pentru Statul Român care este proprietarul său- oricărui tip de mesaje. Scrierea ireverențioasă, cu litere mici, a cuvântului „Biblie”– care nu este o carte obișnuită, ci una fundamentală pentru un grup religios important- arată ca un act vădit de desconsiderare și care, în unele cercuri „elitiste” din Vest, face parte dintr-un arsenal al propagandei Noului Marxism. Eventual, pentru o clarificare pe termen lung, la Agerpres ar trebui să fie angajat un istoric care să amintească săptămânal redacției că România modernă, cea care plătește azi salariile jurnaliștilor, a fost creată de creștinism și de o Biblie scrisă cu majuscul. Deoarece de luni de zile Agerpres a eșuat să ne răspundă și deoarece considerăm că este vorba de o fractură în comunicarea cu exteriorul instaurată la nivelul managementului Agerpres, ȘTIRI CIUDATE va sesiza Parlamentul asupra acestui comportament scandalos: cu atât mai mult cu cât doi dintre conducătorii instituției ne promiseseră anterior sprijinul.

Agerpres descoperă „biblia-breloc”. Fără majuscul.

Pe 30 aprilie a.c., într-o petiție adresată Agenției, atrăgeam atenția că folosirea cuvântului „biblie” cu-litere-mici nu susține nevoia de respect pentru comunitățile de creștini și pentru libertatea religioasă, și ofeream ca exemplu articolul „Peste 1.000 de biblii, unele vechi de secole, vor fi expuse pentru public timp de o lună” . Deoarece petiția nu a primit niciun răspuns, am reluat mesajul către Agerpres pe 01 iunie 2022 (pe Legea 544/2001 a liberului acces la informații de interes public) dar care, de asemenea, a fost suveran ignorat: în ciuda legii și a bunului-simț, ni se transmitea practic, într-un limbaj mut, că Agerpres este o instituție „stresată cu munca de calitate” și intensă, deși în astfel de cazuri, nimic nu sugerează acest lucru.

Directorul Claudia Nicolae va „verifica”

În 20 iunie a.c., am avut mai mult noroc: mai precis, o corespondență stabilită cu membri ai conducerii Agerpres (Cristina Tatu– Director general adjunct, respectiv Claudia Nicolae– Director general) ne-a oferit speranțe, după ce Tatu ne-a mulțumit pentru atenționare și a promis că va verifica articolul, în timp ce Nicolae informa că va căuta petiția noastră și va cerceta cauza lipsei unui răspuns. După aceste amabilități, s-a instaurat definitiv tăcerea: probabil directorii Cristina Tatu, respectiv Claudia Nicolae caută și în prezent prin sertare petiția noastră. Pentru că la BBC (acest reper pentru jurnalismul european și global) s-a putut ceea ce la Agerpres a fost imposibil, tragem concluzia că o eventuală lipsă a standardelor trebuie cercetată începând cu managementul instituției de la București.

Directorul Cristina Tatu va „verifica”. Etcetera.

Echipa ȘTIRI CIUDATE este dezamăgită de lipsa de reacție a conducerii Agerpres, într-un caz care ar fi fost simplu de rezolvat la nivelul politicilor sale editoriale: pentru o instituție bugetară, este foarte puțin ce am obținut de la Agerpres. Pentru a evita derapaje de informare viitoare, în articole care face anunțuri despre „biblia-breloc” (sic!, n.n.), vom sesiza Comisia pentru Cultură a Parlamentului României: cu atât mai mult cu cât, din mai multe motive și puncte de vedere, jurnalismul care scrie despre „biblia-breloc” fără majuscul este „jurnalism-breloc”.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: