ÎN ATENȚIA CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

PROCURORUL HAȘTAGIST CARMEN LĂNCRĂNJAN AR FI PARTE A UNUI JOC POLITIC CARE VIZEAZĂ ROMÂNIA TV ȘI PSD: SOLICITĂM DEMARAREA UNEI INVESTIGAȚII REFERITOARE LA ACEST CAZ

30/09/2022| Traian Horia✎
Publicația „Strict Secret” a publicat o anchetă care readuce în actualitate presupuse activități „de timp liber” ale controversatului procuror haștagist Carmen Lăncrănjan (DNA Central).
Potrivit autorului Liviu Alexa, un recent film produs și publicat de „activiștii” site-ului Recorder s-a sprijinit pe documente reținute de procurori în trecut, în timpul unei descinderi la sediul România TV și a unei societăți comerciale- satelit. Producția video postată de Recorder se referea la finanțarea partidelor și, în particular, la legătura subtil- financiară între PSD și canalul România TV (RTV). Suplimentar, însă, ar fi de investigat dacă acest caz poate adăuga elemente proaspete unui subiect toxic și neelucidat încă numit „Statul Paralel” din Justiție, cel confirmat în trecut de procurorul DNA Mircea Negulescu, alias „Portocală”, un Stat profund care este suspectat după 2018 că a parazitat Justiția română, fiind tolerat de mediocrități solemne din fruntea ministerului, precum actualul ministru Cătălin Predoiu. Ancheta „Strict Secret” conține dezvăluiri interesante, care descriu colorat starea propagandei media de tip „progresist” din România: stația radio „Europa Liberă”, de exemplu, este activă pe o organizație non-guvernamentală, nu pe o societate comercială, iar în acest context, deși oficial primește fonduri dinspre Congresul SUA, nu mai este obligată să raporteze surse, categorii de venituri sau raportul între pierderi și plusvaloarea capitalistă: extrem de vocale când cer transparență instituțiilor publice, o sumă de trompete haștagiste au dificultăți în a oferi ele însele un exemplu de transparentizare a activităților. Șocant, articolul anunță că „nu există un radio („Europa liberă”, n.n.), pentru că nu există nicio licență de radio eliberată de CNA pe teritoriul României (pentru „Radio Europa liberă”, n.n.)„, fapt care, în termeni concreți și legali, ar confirma că „Radio Europa liberă România”, ca instituție media, este doar un abur audio.

„Europa liberă” își explică rolul incert din mass-media, într-o postare care nu lămurește de ce denumirea integrală nu este „Radio Europa liberă România”

Pe de altă parte, una dintre cele mai importante dezvăluiri ale articolului din revista „Strict Secret” se referă la sursa de documentare: aceasta, deoarece autorul Liviu Alexa susține că informațiile despre apropierea între procurorul Lăncrănjan (nominalizată ca „acoperită SRI”) și grupul Recorder sunt furnizate de o sursă din Serviciul Român de Informații. Dacă la nivelul SRI sunt cunoscute implicări în anumite scenarii politice ale procurorului (în cazul de față, „demascarea” unui canal de știri presupus conservator precum România TV), iar Lăncrănjan s-ar afla pe lista de acoperiți a SRl, atunci Consiliul Superior al Magistraturii are datoria să se sesizeze pentru o cercetare rapidă și profesionistă a informațiilor publice. Potrivit articolului, contractele între firma RTV și PSD ar f fost obținute de „recorderul” Victor llie de la procurorul DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan (alias “Veverița”): llie este un „Buda-viu” al activiștilor de la Recorder, migrat dinspre alt grup valoros de activiști (Rise Project) și care s-a remarcat în trecut prin lupta împotriva obscurantismului religios, ca autor al unei pseudo-investigații despre obsesia Noului Marxism din România numită Catedrala Mântuirii Neamului. În mod îngrijorător, însă, se precizează că “Veverița” șiar fi croit drumul spre documentele despre contractele RTV- PSD după o descindere făcută de DNA la sediul unei societăți comerciale a RTV, respectiv la sediul televiziunii.

Victor llie (sursa imagine Strict Secret)

Publicația noastră va cere sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru elucidarea întrebărilor ridicate de articolul din „Strict Secret”, cu atât mai mult cu cât ele apar la puțin timp după ce colonel-magistratul Constantin Udrea a făcut declarații despre acoperiții SRI din Justiție (avg. 2022): cu toate că magistraților le este interzisă prin lege înrolarea în serviciile secrete, Udrea a confirmat existența „agenților” în robe.

Dealtfel, despre procurorul Lăncrănjan, publicația cristoiublog.ro dezvăluia de timpuriu că este un magistrat de tip „turist” (într-o perioadă când Parchetele se plângeau de încărcarea în dosare), respectiv că ocupa un loc intuitiv de top în listingul procurorilor DNA cercetați la Inspecția Judiciară pentru spețe ce vizau activitatea și conduita profesionale: par egzamplu, într-un răspuns oficial al DNA, se menționa că în perioada 2015- 2020, din 499 de lucrări ale Inspecției Judiciare, 15 au fost pe numele lui Lăncrănjan. Aceeași sursă menționa că între 2017-2018 (perioadă care include parțial și instrumentarea dosarului fâsâit Tel Drum, suspect fiind fostul lider social-democrat Liviu Dragnea), Carmen Lăncrănjan beneficiase de deconturi de aproape 14.300 lei pentru deplasări în străinătate. Mai precis, în anul 2017, a beneficiat de decontarea sumei de 8.098,80 lei, iar în 2018 a sumei de 6.146,41 lei, ca urmare a delegării sale în deplasări externe efectuate „în interesul serviciului”.

Procurorul Lăncrănjan a muncit mai puțin când a călătorit, în schimb a dat de muncă Inspecției Judiciare: îi sunt dedicate 15 lucrări din 499 care vizau activitatea și conduita procurorilor DNA

Lăncrănjan a tăcut când a fost dezvăluită implicarea fostului procurorului general Augustin Lazăr în aparatul de represiune anti-comunistă, în schimb o asociație de procurori cu care se identifica (AMASP, un site ce „gemea” sub comunicate) a fost extrem de activă în apărarea sinistrului ex-politruc comunist de la pușcăria politică Aiud, Lazăr (pe mandatul căruia s-a și dezvoltat un monstruos Stat paralel), atunci când ministrul Tudorel Toader a pornit procedura de revocare a sa din funcție (2018). Continuând cu un alt caz de tipul „asigur celebritatea” și care a implicat numele lui Carmen Lăncrănjan, menționăm că în nov. 2017, fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, declara că din datele deținute de el ”generalul Mitică (Dumitru, fost șef al Direcției juridice a SRI, n.n.) Dumbravă a coordonat-o de ani buni pe procuroarea Lăncrănjan alias Veverița”.

Sursa imagine realitatea.net

Generalul Dumbravă a negat la Comisia SRI informația, dar nu în toate punctele sale. Întrebarea inițială a lui Dragomir către Dumbravă fusese: ”Dacă o cunoaște pe procuroarea DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan, ce relații au, dacă a susținut-o și a sprijinit-o în carieră, dacă a raportat ierarhic relațiile cu aceasta și dacă relațiile și implicarea sa în cariera procuroarei sunt legale?”. Răspunsul generalului SRI (un personaj grotesc, devenit cunoscut după ce a „redus” Justiția română la un biet „câmp tactic” al Serviciului Român de Informații) a fost transmis prin intermediul Comisiei SRI, dar nu a fost punctual. El a confirmat, de exemplu, că „a colaborat” cu procurorul DNA Lăncrănjan, dar a negat că i-ar fi acordat sprijin în carieră. Au lipsit, însă, referirile la raportarea „ierarhică” superiorilor din SRI, a relațiilor sale cu Lăncrănjan.

Daniel Dragomir

Jenant pentru o Justiție bine plătită și care se pretinde funcțională, deși acuzațiile veneau dinspre o persoană bine informată din interiorul Sistemului cum este fostul ofițer superior SRI Daniel Dragomir, nu a fost declanșată nicio cercetare publică serioasă. Totul a rămas în aceeași bălăceală neclară, la nivel de știre de ziar, într-un stil „bizantin” consacrat, al gunoiului băgat sub preș. Fostul ofițer Dragomir se află în prezent refugiat în Italia, după ce Justiția din „Cizmă” a refuzat cererea de extrădare formulată de Ministerul Justiției din România: Sistemul din România ocolise neelegant senzaționalele dezvăluiri ale ofițerului SRI, pentru a-și păstra trândăvia și inexpugnabilitatea

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: