CRIZA TRAGE LA CRIZĂ

ÎN PLIN RĂZBOI CONTRA INFLAȚIEI, PREMIERUL BRITANIC LIZZ TRUSS ȘI-A ANUNȚAT DEMISIA: CONSERVATORII DIN REGAT URMEAZĂ SĂ ALEAGĂ ÎN OCTOMBRIE, AL TREILEA PRIM-MINISTRU PENTRU ACEST AN
Sursa imagine New York Post

21/10/2022| Marius Demetriad✎
Liderul Conservator britanic Mary Elizabeth (Lizz) Truss și-a prezentat demisia după numai 44 de zile petrecute la șefia Guvernului, devenind prim-ministrul cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului.
Truss care a condus unul dintre cele mai „diverse” cabinete de pe Tamisa, a fost acuzată repetat de Opoziție (Partidul Laburist) și de presa controlată prin cercuri neomarxiste („The Guardian”, „The Independent” șa) de amatorism și trădare a intereselor alegătorilor. Presa britanică vehiculează deja revenirea pe scena politică a fostului premier Boris Johnson, organizarea de alegeri generale dar și instalarea la șefia Executivului britanic a fostului cancelar Rishi Sunak. În același timp, unii Comentatori media locali consideră că premierul Lizz Truss (al treilea prim-ministru într-un singur an!) este doar o „pierdere colaterală” a efectului combinat COVID 19- Războiul din Ucraina, care pune la grea încercare, în plan economic, toate guvernele din Europa și care a provocat deja crize guvernamentale spectaculoase. În scurtul răstimp petrecut pe Downing Street nr. 10, Liz Truss nu a apucat să pună în aplicare măsuri anunțate și importante din programul propus: reducerea inflației, protejarea populației de criza energetică, punerea sub control a migrației ilegale dinspre Franța spre Marea Britanie ș.a. Au existat de asemenea intenții controversate ale cabinetului Truss (cum ar fi sprijinirea obținerii Energiei prin tehnologii de fracking, sau reducerea impozitelor pentru „fat cats”– persoane foarte bine plătite din sistemul financiar) care au fost atacate chiar de colegii săi din Partidul Conservator. Sondajele YouGov arată dezamăgirea publică față de prestația lui Liz Truss: spre deosebire de predecesorul ei, Boris Johnso (care a demisionat în iulie 2022, după mai multe scandaluri legate de încălcarea restricțiilor COVID-19) care a avut o cotă a încrederii de 29% la momentul părăsirii postului, Truss a avut doar un jenant 10%. Lizz Truss va rămâne în funcție până când, printr-o procedură de urgență, Conservatorii vor decide un înlocuitor, fapt programat pentru sfârșitul lunii Octombrie a.c.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: