MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE DIN ROMÂNIA EXPUNE ADEVĂRUL DOAR PARȚIAL DESPRE UCRAINA: ION CRISTOIU A DECLARAT PENTRU „ȘTIRI CIUDATE” CĂ „AR FI FOST NORMAL CA ROMÂNIA SĂ NU FI REACȚIONAT LA ASERȚIUNILE LUI VLADIMIR PUTIN, DEOARECE UCRAINA N-A SUFLAT UN CUVÂNT DESPRE APARTENENȚA NELEGITIMĂ LA TERITORIUL SĂU A UNUI TERITORIU RĂPIT ÎN CHIP BANDITESC”

07/11/2022| Traian Horia✎
Pe data de 05 nov. 2022, MAE Român a anunțat că „respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina”. Comunicatul Afacerilor Externe a fost preluat masiv de agențiile internaționale, inclusiv cele pro-ruse și a survenit după ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat la o întâlnire cu istorici și reprezentanți ai Clerului că Rusia, „în mod voluntar”, a cedat Ucrainei teritoriile sale „istorice” ca să creeze un singur „spațiu cultural, umanitar și istoric”: „Acele teritorii (din Ucraina, n.n.) au fost rupte cu forța de la Ungaria, România și Polonia, sunt situații complet diferite”, a adăugat liderul rus. Comunicatul MAE susține concret o realitate dar nu o prezintă integral: într-adevăr, România nu are pretenții teritoriale față de Ucraina câtă vreme există un Tratat bilateral confirmat de părți, dar nu poate fi negat faptul că teritorii românești se află în prezent în componența Ucrainei. Este un amănunt important, care a ridicat permanent probleme larg trecute cu vederea de București, în contextul în care actualul lider ucrainean Volodymyr Zelensky și predecesori ai săi au permis abuzarea brutală a drepturilor comunităților de români ce trăiesc în Ucraina. Războiul declanșat în fev. 2022, în care România a sprijinit corect, concret și loial Ucraina, ar putea fi momentul de cotitură care să conducă spre o clarificare a drepturilor civile pentru românii din Ucraina.

În legătură cu acest conflict mascat, jurnalistul și cercetătorul istoric Ion Cristoiu ne-a declarat: „Reacția României a venit sub forma unui comunicat al MAE. Desigur, România n-are în prezent pretenții teritoriale de la Ucraina. România are, însă, teritorii răpite de Ucraina pe vremea când Ucraina, parte a Uniunii Sovietice, era condusă de I.V. Stalin. Bucovina de Nord, luată de Moscova prin Diktatul din Iunie 1940, a fost alipită la Ucraina și nu la Rusia. După 1990, Ucraina, desprinsă din Uniunea Sovietică, n-a suflat un cuvânt despre apartenența nelegitimă la teritoriul său a unui teritoriu răpit în chip banditesc. De aceea, ar fi fost normal ca România să nu reacționeze la aserțiunile lui Vladimir Putin. Sau dacă ar fi fost forțată de Volodimir Zelenski s-o facă, putea spune ceva în Comunicat și despre Diktatul din iunie 1940. Evitând această precizare, MAE, condus de „frâna” pe care pune piciorul Klaus Iohannis când moțăie, a lăsat impresia că Bucovina de Nord aparține de veacuri Ucrainei.”