SUVERAN SAU FANFARON, SUNT MACRON

APROAPE 77000 DE MIGRANȚI AU INTRAT ILEGAL ÎN MAREA BRITANIE DINSPRE FRANȚA DUPĂ CE LIDERUL FRANCEZ EMMANUEL MACRON A STRÂNS MÂNA PREMIERULUI BRITANIC JOHNSON : NU ȘTIE NIMENI CE MAI URMEAZĂ DUPĂ CE, ÎN NOV. 2022, MACRON A STRÂNS ȘI MÂNA NOULUI PRIM-MINISTRU BRITANIC RISHI SUNAK

09/11/2022| Traian Horia✎
În 2019, la un summit al liderilor Uniunii Europene, premierul britanic Boris Johnson îl îmbrățișa călduros pe președintele francez Emmanuel Macron. Optimismul debordant cu care l-a întâmpinat pe perfidul Macron, l-a și costat pe Johnson: între anii 2020 și 2022, Franța a permis unui număr considerabil de migranți (aproape 77000) să iasă din țară ca să traverseze ilegal Canalul Englez spre Marea Britanie.

Lipsa de reacție a guvernului Boris Johnson a condus la creșterea numărului de intrări ilegale în Marea Britanie dinspre Franța (sursa BBC)

Țara condusă de Macron, care în perioada pre-aderare la Uniunea Europeană cerea României să își „securizeze” frontierele, se dovedește în prezent doar o „zonă” a haosului, cu frontiere mult mai permeabile decât este brânza de Camembert. Potrivit unor investigații BBC, migranții ajunși în Regatul britanic au ca punct de plecare Turcia, traversează spațiul Schengen cu călăuze, sunt organizați prin rețele de trafic de ființe umane la plecare și la sosirea în Marea Britanie, primesc bărci cu motoare, veste de salvare, plătesc „tarife” și solicită azil politic imediat după ce ajung pe țărmul englez, deși sosesc dintr-o țară sigură precum Franța.

Migranți traversând Canalul Englez (sursa imagine Inewscom)

Mai mult, presa britanică a prezentat imagini incredibile cu echipaje de poliție sau chiar nave de război franceze, care „asistau” migranții ca să ajungă pe coasta engleză. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană provoacă în prezent dispute referitoare la modul în care migranții ilegali vor putea fi returnați Franței sau Uniunii Europene, deoarece nici Macron, nici Comisia Europeană nu apar a fi disponibili să îi reprimească pe cei care traverseză Canalul Englez dar care nu se califică pentru protecție internațională.

Mașină a poliției franceze (fundal) asistând la pregătirea unei alte traversări ilegale a Canalului Englez de către migranți (sursa imagine The Sun)

În august 2022, în timpul cursei de ocupare a poziției de prim-ministru, organizată de Partidul Conservator britanic, candidata Lizz Truss se declara sceptică referitor la sentimentele de prietenie ale lui Macron pentru Regat. “The jury’s out” („Încă nu mă pronunț”, lb. engl., n.n.) răspundea Truss printr-o replică bine primită de publicul britanic. Sunak în schimb, a răspuns că îl percepe pe Macron ca pe un prieten al Marii Britanii, fără să prezinte niciun argument în sprijinul afirmațiilor sale. În nov. 2022, la o conferință dedicată Schimbărilor Climatice (COP27) organizată în Egipt, a sosit rândul noului premier britanic Rishi Sunak să îl îmbrățișeze călduros pe președintele francez Emmanuel Macron: rămâne de văzut ce alte „surprize” îi vor fi rezervate lui Sunak, după această îmbrățișare cordială a perfidului Macron.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: