CREȘTEȚI ȘI VĂ ÎNMULȚIȚI

AMBASADA ROMÂNIEI LA LONDRA ANUNȚĂ CĂ 1200000 DE ROMÂNI AU SOLICITAT ȘI OBȚINUT STATUT DE REZIDENT PERMANENT ÎN MAREA BRITANIE

14/11/2022| Marius Demetriad✎
Un număr de 1200000 cetățeni români au solicitat și obținut rezidență permanentă în Marea Britanie, iar Londra este pe locul trei în lume (după București și Chișinău) ca număr de etnici români rezidenți, a anunțat Ambasada României la Londra.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) lucrează pentru extinderea rețelei de consulate britanice spre Belfast (Irlanda de Nord) și Birmingham (a doua metropolă ca mărime a Marii Britanii, aflată la 160 km de Londra), menționează aceeași sursă. Anunțul MAE român contrazice previziuni anterioare care susțineau că Brexitul va afecta negativ dinamica populației de români din Regat. Într-o inițiativă lăudabilă, MAE a desemnat la Londra, începând din 2021, consilieri pentru probleme de muncă, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Astfel, comunitățile de români de pe teritoriul britanic (cea mai mare locuiește la Londra, estimată la mai mult de 600000 de persoane, în timp ce una dintre cele mai mici se află în Greater Manchester– cca 15000) vor putea să apeleze la sfaturile juridice autorizate ale reprezentanțelor diplomatice ale României: este vorba de Ambasada de la Londra și două Consulate Generale aflate în Edinburgh și Manchester. Formal, Marea Britanie a fost membru al Uniunii Europene până la finalul perioadei de tranziție post- Acord Brexit, ultima sa zi fiind 31 dec. 2020. Acordul semnat la 30 decembrie 2020– care constituie baza relației dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit și care provoacă încă disensiuni politice între cele două părți, modifică esențial și regimul accesului în Regatul britanic, respectiv pe piața locală a muncii. Pe 30 iunie 2021 a expirat termenul de aplicare pentru o formă de rezidență permanentă în Regat („settled” sau „pre-settled status” prin EU Settlement Scheme- EUSS, lansată integral după martie 2019) pentru cetățenii UE care îndeplinesc condițiile de eligibilitate: surse din Consulatul României la Londra estimau la acel moment că 950000 de români aplicaseră și obținuseră rezidența, după ce Home Office-ul britanic anunțase 837000 în Fev. 2021.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: