ȘI NU ȘTIAM CĂ TE IUBESC ATÂT DE MULT

ÎN 2022, ROMÂNII AU SĂRBĂTORIT ZIUA NAȚIONALĂ, DAR ȘI VESTEA CĂ ROMÂNIA ÎNCĂ EXISTĂ
sursa imagini wikipedia

01/12/2022|Anca Mușat✎
De Ziua Națională a României, au fost organizate parade în cele mai multe municipii din țară, printre cele mai importante fiind Alba Iulia și București. Pe 1 Decembrie 1918 a fost adoptată proclamația Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și a Maramureșului cu România la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
Este o zi importantă, care a simbolizat dintotdeauna puterea României moderne și capacitatea nesfârșită a națiunii române de a-și lua propria soartă în mâini, în pofida vicisitudinilor istorice. La acea dată, Gheorghe Pop de Băsești, președintele a Partidului Național Român, declară Adunarea Națională de la Alba Iulia „constituită și deschisă”, iar Vasile Goldiș a rostit discursul solemn, încheiat cu un proiect de rezoluție, care începe cu cuvintele: „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. Episcopul Bisericii Greco-Catolice Iuliu Hossu a citit Proclamația de Unire a Transilvaniei cu România avându-l alături pe Episcopul Ortodox Miron Cristea. Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

Sursa imagine Muzeul virtual al Unirii

Regele Ferdinand a subliniat, în discursul său: „Ne-aţi adus nu numai dorul împlinit al câtorva milioane de suflete, ne-aţi adus inimile lor, şi în primirea plină de dragoste frăţească ce aţi găsit-o la noi, aţi putut simţi pulsul ţării mume ce bate în acelaşi ritm cu al vostru. După Basarabia, după Bucovina, mai lipsea o piatră din cele mai scumpe: Ardealul cu ţinuturile din Ungaria locuite de români. Astăzi ne-aţi adus şi această ultimă piatră a clădirii, care încoronează marea operă de Unire. Putem privi cu încredere în viitor, căci temeliile sunt puternice, bazate pe principii democratice ce sunt o chezăşie pentru dezvoltarea firească a unei vieţi sănătoase, ele sunt alimentate de credinţa nestrămutată a unui şir de generaţii, de apostoli ai idealului naţional, ele sunt sfinţite prin sângele vitejilor mei ostaşi care au luptat şi au murit pentru Unire“. Au fost momente de solemnitate, de demnitate și emulație populară care, la 104 ani de la discursul regal, într-o Românie cvasi-confiscată de elite neomarxiste, au lipsit în programul fad și searbăd de sărbătorire al anului 2022. A atras atenția că, printre altele, președintele Klaus Iohannis a ținut ca de Ziua României să-l decoreze pe sinistrul secretar de Stat Arafat, căruia i-a conferit Ordinul Național “Steaua României”, în semn de apreciere pentru… profesionalism: criticii au reamintit în zadar că Arafat este același cu cel care i-a închis pe români în case la pandemia COVID-19, care i-a oprit în a sărbători Sfintele Sărbători Pascale, care a fost spectator la „criza spitalelor” și la inițiative care au fost ulterior desființate de puterea judecătorească, care a fost la originea unor abuzuri greu de imaginat din partea autorităților de forță ș.a.md. La ceas aniversar în anul 2022, cu o clasă de politicieni caricaturală, înțesată cu ciolaci, useriști neomarxiști, idioți utili, inutili și nevolnici, românii își vor aminti desigur versurile lui Mihai Eminescu:
„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.”

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: