URSULA LOVEȘTE DIN NOU

DUPĂ CE A FOST RIDICULIZATĂ DE VOTANȚII ITALIENI, PREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE, VON DER LEYEN PRIMEȘTE UN MESAJ PUTERNIC ȘI DINSPRE MAREA BRITANIE: „COMISIA ESTE A TA, FRONTIERELE SUNT ALE NOASTRE!”
Premierul albanez Edi Rama alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (sursa imagine spiegel.de)

01/12/2022| Traian Horia ✎
În sept. 2022, anterior alegerilor generale din Italia, președintele Comisiei Europene (CE), germanca Ursula von der Leyen, avertiza (neverosimil) electoratul din „Cizmă” că dacă un anumit bloc politic de centru- dreapta ar câștiga alegerile, atunci „Europa” ar avea „instrumentele” necesare pentru presiuni asupra Italiei: s-a văzut ulterior că electoratul italian i-a dat cu tifla și a votat masiv blocul politic incriminat de lidera CE. Doar două luni mai târziu, în nov. 2022, Ursula von der Leyen, se afișa la o conferință de presă alături de Edi Rama, prim-ministrul Albaniei- o țară care este un exportator important de migrație ilegală, criminalitate și radicalism spre Marea Britanie și UE: prin prezența sa la un eveniment public unde Marea Britanie a fost criticată aspru pentru decizia de a opri valul de migrație necontrolată peste Canalul Englez, von der Leyen exprima într-un limbaj non-verbal al „diplomației”, faptul că Bruxelles sprijină atacurile liderului albanez Rama la adresa administrației de la Londra.
Ulterior, în disprețul avertismentelor Bruxelles-ului, Conservatorii britanici și secretarul de la Afacerile Interne (Home Office) Suella Braverman au sprijinit respectarea legii și urgentarea adoptării unor proceduri rapide pentru deportarea miilor de albanezi care au intrat în Regat pe filiere ce implică rețele de traficanți de carne vie. Motivul era simplu: Albania este o „țară sigură” în acceptul UE, dar săracă, iar solicitanții de azil proveniți din această țară sunt, într-o proporție covârșitoare, migranți economici, care au intrat încălcând legea unei țări independente și care, evenntual, nu se califică pentru protecție internațională.

Ministrul de Interne britanic, Suella Braverman

S-a văzut astfel, o dată mai mult, că acolo unde apare Ursula von der Leyen la conferințe, apare și câte o restricție de mic-dictator: liderul de la Comisia Europeană anulează cu aceeași ușurință libertatea de conștiință a electoratului italian- de a alege la urna de vot pe cine dorește sau dreptul Regatului Britanic de a-și proteja frontierele și legislația de azil politic. Dacă ar fi fost informată despre amploarea problemei trecerilor în ambarcațiuni mici peste Canal, care pun deopotrivă în pericol siguranța migranților și a statului de destinație (Marea Britanie), poate că Ursula von der Leyen s-ar fi abținut să legitimeze prin prezența sa, o conferință unde premierul Edi Rama a atacat public Marea Britanie, dar a lăudat sistemul din Germania– țara care după 2015 a încurajat iresponsabil migrația haotic- necontrolată spre Europa. Mai precis, Suella Braverman a avut referiri la migrația dinspre Albania deoarece aceasta cunoscuse cea mai spectaculoasă creștere: din 43000 de oameni care au traversat ilegal și riscant Canalul dinspre Franța, un număr de 12000 au fost albanezi: „În 2020, au sosit doar 50 de albanezi în Marea Britanie, în 2021 au fost 800, iar în 2022, au sosit 12000, adică 1 sau 2% din populația masculină a Albaniei. Creșterea este exponențială”, a declarat în Camera Comunelor Dan O’Mahoney, de la Home Office.

Un migrant albanez ajuns în Marea Britanie reconstituie cu degetele aripile vulturului de pe steagul național al Albaniei (sursa imagine dailymail)

Cu astfel de desfășurări politice, pe care von der Leyen le inflamează dar pentru care nu se grăbește niciodată să caute soluții, devine o nebuloasă de ce mai este plătit înaltul reprezentant al CE, cu atât mai mult cu cât UE și Franța refuză ostentativ acceptarea deportărilor dinspre Londra, lăsându-i pe britanici să se „descurce cum pot”. Întreaga știință a Comisiei Europene pe mandatul celui mai slab președinte de la originile anilor ’90 până în prezent, Ursula von der Leyen, apare ca fiind redusă la sloganuri și lozinci: bărbații pot naște, Crăciunul poate fi desființat, Polonia sau Ungaria pot fi sancționate permanent cu invocarea unor „valori europene” necunoscute, vacile pot fi eliminate de pe planetă pentru că „poluează”, consumul insectelor și larvelor la prânz și cină este „recomandabil”, țări cu mari probleme economice precum Moldova sau Albania, sau care nu au o delimitare clară a frontierelor (precum Ucraina) pot fi acceptate pentru discuții de aderare la UE. Un lucru este evident: de la sosirea Ursulei von der Leyen ca președinte al CE, toate evidențele arată că o astfel de funcție este simplu de ocupat: von der Leyen are nevoie doar de o presă controlată și de fonduri pentru protocol: la conferințe.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: