PAPA PAPĂ „PAPA” TARE: TANCURI, TUNURI ŞI TRACTOARE

DEȘI SUNT SEMNALATE ÎN FIECARE AN SUTE DE ATACURI ALE EXTREMIȘTILOR DE STÂNGA ASUPRA BISERICILOR ȘI PREOȚILOR DIN VESTUL EUROPEI, PAPA FRANCISC NU ARE TIMP DE „BRUTALITATEA” ACTIVIȘTILOR: EL SE REFERĂ, ÎN SCHIMB, LA „BRUTALITATEA” CECENILOR
Sursa imagine americamagazine.org

03/12/2022| Traian Horia✎
Ca orice „progresist” de treabă, primul papă neomarxist de la Vatican, Francisc 1, se pricepe la toate: în trecut a evaluat „nesatisfăcător” cărțile sacre (Tora) ale evreilor, iar în prezent, ca „analist militar” pentru conflictele din Ceruri şi de pe pământ, studiază războaiele şi emite observații despre „brutalitatea” cecenilor implicați în conflictul din Ucraina.
În ambele cazuri, Suveranului pontif i-au fost solicitate explicații, pe care nu le-a oferit. Deşi ar avea urgențe enorme cu oițele sale catolice din spațiul Uniunii Europene- acolo unde numărul enoriaşilor se micşorează de la un an la altul, unde bisericile sunt vândute pentru a se deschide cârciumi şi unde îți poți pierde slujba dacă te declari creştin, papa apare că a devenit un cunoscător aprofundat al războiului care opune două națiuni de ortodocşi: ruşii şi ucrainenii.

Viziunea papală despre ceceni poate fi eventual împărtăşită de istorici, de scriitori sau de guverne, dar rămân bizare prioritățile șefului bisericii Romano-Catolice: foarte posibil, înainte de a susține în fața reporterilor de la revista iezuită „America” faptul că voluntarii ceceni sunt „cei mai brutali din armata rusă” (28 nov. 2022), papa Francisc va fi ordonat serviciului secret al Vaticanului să afle din ziare cine se înfruntă în Ucraina și ce obiceiuri au. Eventual, pentru că informațiile au fost probabil incomplete, din interviul acordat de papă revistei americane nu se înțelege foarte clar dacă Suveranul pontif s-a referit doar la cei cca 10.000 de ceceni care sprijină trupele ruse sau și la cecenii aflați de cealaltă parte a baricadei: potrivit Kiev-ului, un număr neprecizat de ceceni sprijină armata ucraineană.

Ceceni din trupele lui Ramzan Kadyrov, prezenți în Ucraina (sursa imagine Youtube)

Ceea ce uneşte, însă, ambele tabere de nord-caucazieni este adversitatea față de cultura occidentală: în Cecenia, încă funcționează organizarea în clanuri, iar „sfaturile de bătrâni” încă iau decizii pentru micile comunități, în timp ce în Vest, subculturaCancel Culture” propovăduieşte ştergerea trecutului şi identității, eventual prin abandonarea „vârstei a treia” într-un subsol al societății. După ce liderul Ramzan Kadyrov a anunțat trimiterea unor unități în Ucraina, publicația noastră a atras atenția încă din martie 2022 că, pe fondul conflictului istoric între cazacii ucraineni şi ceceni, pierderile umane ar putea creşte.

Ceceni care luptă alături de ucraineni (sursa imagine  Kyiv Independent)

Era desigur un punct de vedere jurnalistic, care ar putea fi confirmat sau infirmat după ce părțile vor deschide arhivele războiului ucrainean: punctul de vedere papal, însă, despre „brutalitatea” cecenă, nu făcea decât să bulverseze o dată mai mult lumea catolică: enoriaşii vedeau un papă care, în loc să vorbească despre „brutalitatea” extremiştilor de stânga din Franța sau Scoția, care vandalizează sau incendiază sute de biserici în fiecare an, devenise brusc interesat de frontul din Ucraina.

Ca un singur exemplu, pe 16 nov. 2021, de Ziua Internațională a Toleranței, OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) publicase un raport-șoc pentru anul 2020 în Europa, care evidenția aproape 1000 „atacuri ale urii” îndreptate împotriva creștinilor: într-o majoritate zdrobitoare, atacurile fuseseră semnalate în state din Vestul Europei. Foarte probabil, intervenția papei asupra „brutalității cecenilor” a avut ca scop livrarea unui semnal că ilustrul prelat este pregătit să sosească în Estul Europei pentru intermedierea unor tratative de pace. Sunt şanse extrem de mici, însă, ca papa să fie invitat de Ucraina şi Rusia. Papa Francisc a avut un succes nebun doar în România, acolo unde Inspectoratele şcolare au adus forțat elevi și cadre ca să-l ovaționeze în timpul vizitei din 2019: timp de trei zile, guvernul Viorica Dăncilă, preşedintele Iohannis, Arafat, roboțeii haștagiști din USR şi din Divizia Presă s-au convertit la catolicism, după care au revenit la religia preferată, neomarxismul.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: