BREAKING NEWS

A BOMBARDAT ANTI-AERIANA UCRAINEANĂ ȘI ÎN REPUBLICA MOLDOVA? O RACHETĂ A EXPLODAT ÎN APROPIEREA GRANIȚEI UCRAINEANO- MOLDOVENEASCĂ, DAR KIEV ȘI MOSCOVA NU AU COMENTAT INCIDENTUL

05/12/2022| Marius Demetriad✎
Poliția de frontieră a Moldovei a raportat descoperirea resturilor unei rachete presupus explodate într-o livadă de lângă orașul Briceni, în apropierea graniței cu Ucraina.
Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatii, a confirmat pe canalul său Telegram că o echipă de specialiști în deminare a fost trimisă la fața locului. El a sugerat că nu există concluzii definitive și că investigația este în curs. „Vor fi cercetate zona și obiectele găsite, pentru a le fi stabilită originea”, a completat Nosatii. Potrivit publicațiilor locale din Basarabia, racheta căzută la Briceni este de tipul sol-aer S-300 și este din aceeași familie cu racheta care a explodat în noiembrie pe teritoriul Poloniei. Reamintim că în după-amiaza zilei de 15 nov., o rachetă a atins un siloz de cereale din Przewodów (Polonia), situat la 7 km distanță de granița ucraineană, ucigând doi fermieri. La acel moment, NATO s-a mărginit să acuze Rusia de „responsabilitate” pentru explozie, în contextul lărgit al campaniei militare pe care o declanșase în fev. 2022, anunțând totodată că „nu există dovezi” că proiectilul a fost rusesc: până în prezent, rezultatele investigației poloneze nu au fost făcute publice. Ucraina a continuat, însă, să susțină că racheta din Polonia nu a fost lansată de armata sa, ci de Rusia. Atacurile din Moldova și Polonia au, însă, similarități tulburătoare: în ambele cazuri, proiectilele au fost lansate dinspre Ucraina, în timpul zilei, în apropierea frontierei cu Ucraina, iar exploziile s-au produs la scurt timp după ce Rusia a bombardat masiv ținte de pe teritoriul Ucrainei. Dacă pentru atacul din Polonia, NATO și Statele Unite au susținut că a fost vorba de o eroare a defensivei anti-aeriene ucrainene, în cazul exploziei de la Briceni, niciuna dintre tabere nu a revendicat deocamdată atacul.

După 10 oct. 2022, Kremlinul a schimbat strategia de război și a bombardat în cel puțin opt valuri, puncte nodale din sistemul energetic al Ucrainei. Pe 5 dec., rachetele Moscovei au căzut la Vinitza, Odesa, Cherkasy, Kharkov, Krivoy Rog, Kirovograd, Nikolaev, Dnepropetrovsk și în capitala Kiev: Ucraina a anunțat întreruperi masive ale sistemelor de alimentare cu apă și energie electrică, iar Rusia a anunțat ca rezultat, blocarea transporturilor feroviare ucrainene pe anumite tronsoane. Eventual, șansele Moldovei de a afla dacă incidentul din Moldova a fost un atac planificat al Rusiei, menit să „atenționeze” Chișinăul, sau de o altă „eroare” a apărării anti-aeriene a Ucrainei, sunt extrem de reduse datorită sărăciei informațiilor și a presupusei lipse de cooperare a părților implicate. Eventual, se așteaptă o reacție promptă și specializată a NATO, precum și proceduri foarte clare la nivelul statelor UE expuse, care să explice certificarea „intenției” sau a „erorii” în acest tip de atac care tinde să se extindă.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: