MESERIE, TE HALESC

ZACUSCĂ DE VINETE TRADIȚIONALĂ

06/12/2022| Anca Mușat✎
Comunismul ne-a perfecționat ca maeștri bucătari și specialiști în conserve, iar astăzi nu există gospodină care să nu cunoască vreun truc în a conserva frunze de vie pentru sărmăluțele pentru postul Crăciunului sau alte… conserve pentru iarnă.
Probabil, cea mai îndrăgită și răspândită delicatesă gastronomică la români este zacusca și ea poate fi diferită- în funcție de preferințe: de exemplu, zacusca de vinete ușor picantă este adorabilă, dar ingredientele predominante pot fi diferite: fasole, ghebe (hribi) sau pește. Acum, revenind la zacusca de vinete, încercăm să respectăm rețeta predată de la bunici, mame și alte gospodine ale familiei. Pentru pregătire, mergem cătinel în piața de legume, de preferință la particularii- țărani, îi căutăm pe cei care au bătături în palme ca să fii sigur de calitatea legumelor și alegi vinetele: ai grijă să fie în cantitate cam cât ardeii roșii, că doar aceasta este „vedeta” din borcan. Mai apoi, ai nevoie de ceapă, bulion sau suc de roșii– cu o consistența potrivită, ulei, foi de dafin, sarea din bucate și ceva piper, proaspăt măcinat. Trecem apoi la pregătirea ingredientelor: căutăm un loc pentru copt, de preferat în aer liber. Dacă alegi, însă, bucătăria de la bloc, atunci pune bani deoparte pentru zugrăvit. Pune la copt vinetele și ardeii într-o oală, cu ceva sare presărată, apoi acoperă-le cu un capac, asta ca să-ți fie ușor la curățat. După curățare, ingredientele sunt lăsate în strecurătoare ca să se scurgă de lichid, iar ardeii se curăță de pieliță și de semințe, și se lasă de asemenea la scurs în sită. Lichidul de la ardei e dulce și foarte gustos, îl salvăm undeva, într-un vas curat, pentru orice eventualitate. Vinetele scurse bine se toacă mărunt pe un tocător de lemn, ardeii se pot tăia sau sunt trecuți prin mașina de tocat, colectăm totul în castroane și până să trecem la gătirea propriu-zisă a preparatului, trecem rapid la curățatul și tocatul de ceapă. Apoi, într-o oală cu perete gros se pune uleiul și se încinge la foc potrivit, se adugă ceapa tocată cu o linguriță de sare, se lasă la încins până la înmuiere, amestecând frecvent cu o lingură de lemn. Se adaugă ardeii copți, se amestecă bine și se lasă până dă într-un clocot: când ardeii și ceapa s-au „împrietenit”, se adaugă vinetele tocate și se amestecă până la omogenizare. Când întreg amestecul este încălzit bine, adaugă sucul de roșii, piperul, foile de dafin și pentru că se dorește o zacuscă ușor picantă, presară deasupra niște ardei iute copt. Amestecă totul vârtos cam o oră, dar nu uita să reduci focul. Se acoperă oala cu un capac, dar nu uita să lași o fantă într-o parte, pentru eliberarea aburilor la fierbere. Din zece în zece minute, amestecă insistând în profunzime, ca să eviți aderarea amestecului la pereții oalei. De-acum, zacusca este gata dacă are o consistență omogenă și păstoasă. Se potrivește de sare și piper, iar cine dorește să accentueze dulceața naturală a ardeilor si cepei, poate adăuga o lingurița de zahăr: chiar dacă e diabetic. Zacusca se toarnă fierbinte în borcane, care sunt apoi așezate invers, cu capacul în jos. Să nu uităm că la degustare sunt necesare pâinea proaspătă și pahărelul de țuică. Poftă mare, dragilor!

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: