DON’T GIVE UP THE DAY JOB

„CULMEA GAZULUI” ÎN PRESA BRITANICĂ: SĂ AI CONDUCTA ÎN LITUANIA ȘI SĂ EXPLODEZE ÎN UCRAINA
Incendiul care a urmat exploziei din Lituania a fost filmat și distribuit pe rețele social- media (Sursa imagine Sky News)

14/01/2023| Traian Horia

Din motive de “Cancel Culture”, de activism sau de pură ignoranță, Noul Marxism a produs în Vest dar și în România, un jurnalism de consum, de o calitate stânjenitoare, care frecvent nu răspunde la întrebările ridicate de vreun banal subiect de presă. Mass-media din Marea Britanie nu duce lipsă de astfel de entități, aflate din fericire în minoritate: în Regat există un public conservator, conștiincios și loial informației media, iar piața are o audiență mult superioară celei din alte țări europene. Pe alocuri, însă, presa mainstream arată eșecuri grotești în expunerile sale, desi actualul context politic intern și internațional, devenit extrem de complicat după declanșarea conflictului militar din Ucraina, i-ar impune standarde superioare și inițiativă.

Articolul din Daily Express: „În direct din Ucraina”, a explodat o conductă de gaz „lângă granița rusească”

Pe 14 ian. 2023, cotidianul de orientare “progresistă” Daily Express a reușit o performanță care i-ar umple de mirare chiar și pe lucrătorii cu ziua de la DIGI TV România: jurnaliștii au reluat amănunte despre explozia unei conducte de gaz, dar nu au precizat țara în care se afla conducta. Mai mult, pe confuzia întreținută de Daily Express, se sugerează din titlu că evenimentul s-ar fi consumat în Ucraina, în apropierea frontierei cu Rusia. Reamintim că pe 13 ian. 2023, o explozie puternică, urmată de degajarea unor flăcări de cca 50 metri înălțime au fost semnalate pe traseul unui tronson de conductă de gaz ce asigură aprovizionarea cu gaz a Letoniei dinspre Lituania.

Geografia este rea pentru Daily Express: conducta face parte dintr-un sistem care leagă Lituania și Letonia (Sursa Sky News)

Deflagrația a fost localizată în nordul Lituaniei, în apropierea localității Pasvalys, și nu în Ucraina, cum “aproximează” articolul din Daily Express. Potrivit primelor constatări ale poliției și operatorului Amber Grid, evenimentul s-ar fi datorat vechimii conductei, mai degrabă decât unui act de sabotaj. Nu au fost anunțate distrugeri sau persoane rănite, iar traficul de gaz, suspendat temporar, a fost reluat în mai puțin de o zi: singurul “accident” a rămas, eventual, articolul de informare din Daily Express, care nu și-a făcut datoria față de cititori. Redacția noastră îți exprimă speranța că pe hărțile folosite de prestigiosul cotidian britanic, Marele Zid Chinezesc nu este situat (geostrategic vorbind) în curtea interioară a Cetății Neamțului.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: