RĂCITURI

01/ 2023 BUCĂTARUL CASEI

Astăzi, într-o frumoasă zi de iarnă, trecem peste toate și alegem ceva picioare de porc pentru răcitură, cea căreia unii îi mai spun aspic, piftie sau tremurici: fiecare, după cum s-a obișnuit de micuț și a fost obișnuit de părinți. Adăugăm la asta și ceva pulpă de porc.

Pregătim apoi o oală mare în care sunt puse cărnurile spălate în prealabil. Ca un mic truc, să aveți grijă câtă apă puneți de la început, fiindcă e recomandat să nu mai adăugați ulterior. Deci, umplem oala și se pune la foc mic ca să fiarbă. După primul clocot se schimbă apa (musai să fie fierbinte), apoi se lasă la fiert pe îndelete încă 5 ore. Se adaugă în oală morcov, ceapă, boabe de piper negru. Când totul a fiert, se scoate totul la răcorit, pe un platou mare.

Alegem castronele primite de la mătușa fițoasă și le ținem pregătite. Tăiem rondele de morcov, iar carnea o desprindem de pe oase. Așezăm totul în (ați ghicit!) castroane. În zeama rămasă adăugăm usturoi și avem grijă să nu ne zgârcim, altfel rămâne tremurătura fără gust. Strecurăm apoi zeama și o turnăm peste amestecul de carne și morcovi, dar cu grijă, să nu împroaște în jur. Se lasă totul la rece timp de o seară, ca să se închege compoziția. 

Se servește cu mămăligă caldă și (obligatoriu) cu o palincă vârtoasă. Este contraindicată folosirea gândacilor, viermilor sau greierilor recomandați ca ingrediente pentru mâncare de ultimele Directive ale Comisiei Europene, personal de doamna Ursula.

Poftă bună!

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: