ȘASE STATE MEMBRE UE, PRINTRE CARE ȘI ROMÂNIA, CER INTERVENȚIA UNIUNII EUROPENE DUPĂ CE GRÂUL IEFTIN UCRAINEAN LE-A AFECTAT FERMIERII

31/01/2023| Traian Horia✎
La doar șase zile după ce anunța că greierii și viermii pot fi mâncați de europeni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are de rezolvat o problemă cu un subiect exotic: grâul. Șase state din Europa centrală și de Sud-Est, cer Uniunii Europene să se implice după ce influxul de grâu ucrainean a scăzut prețurile și a provocat pierderi propriilor fermieri: Reuters a transmis că Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, România și Bulgaria au făcut o cerere comună la reuniunea Consiliului UE pentru Agricultură și Pescuit de la Bruxelles și au solicitat “măsuri imediate”. În 2022, cu medierea Turciei și după negocieri cu Rusia– care blocase porturile odată cu declanșarea invaziei din 24 fev., UE a implementat așa- numite “benzi de solidaritate” pentru a facilita exporturile de grâu ucrainean. România a participat necondiționat la acest proiect, din dorința de a ajuta o țară greu încercată de război. Eventual, se pare că gestul de bunăvoință s-a întors în 2023 împotriva statelor vecine, invadate de grâul ieftin ucrainean- care a modificat echilibrul pieței regionale și prețurile, afectând fermierii locali. Ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, a declarat agenției de presă de stat poloneză PAP: „Suntem gata să continuăm să ajutăm Ucraina… Dar dorim și să includem întreaga UE în acest ajutor… pentru ca fermierii polonezi sau fermierii din alte țări vecine. nu doar suferă efectele, ci că aceste efecte pot fi atenuate”. El a spus că statele coalizate au cerut UE să transporte cerealele ucrainene “dincolo de vecinii imediați” ai Ucrainei și să ofere asistență. Altfel spus, se cere Ucrainei să exporte spre zonele unde nu există cereale sau există în cantități insuficiente.

Un viitor summit UE-Ucraina programat pentru 3 fev. a.c., urmează să dezbată deschiderea piețelor UE către mai multe produse ucrainene, inclusiv cereale, pentru a ajuta Ucraina să-și obțină venituri în lupta împotriva forțelor ruse: altfel spus, Bruxelles ajunge treptat la o stare de saturație după ce, timp de un an, a luat bani din pușculița pentru Energia Verde ca să plătească armament și salarii în Ucraina. Reuters notează că, până în 31 ian., Comisia Europeană nu oferise un răspuns cu privire la cererea comună a celor șase state- membru UE. Dealtfel , este incert că președintele Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, va oferi rapid un răspuns, la o chestiune transfrontalieră complicată: se știe, von der Leyen se pricepe mai bine la viermi, la greieri și la melcii pentru pizza decât la cerealele pentru pâine.