LANȚUL SLĂBICIUNILOR

FIINDCĂ URSULA VON DER LEYEN URMA SĂ SUSȚINĂ UN DISCURS LA „SUMMITUL UE” DIN UCRAINA, ZELENSKY L-A RUGAT PE MACRON SĂ „ARANJEZE” CU PUTIN CÂTEVA ZILE FĂRĂ BOMBARDAMENTE LA KIEV
Președintele Germaniei, Steinmeier, aflat în vizită în Kiev, își ține discursul într-un adăpost subteran, datorită unui bombardament rusesc (sursa imagine dw.com)

07/02/2023| Traian Horia

Pe 26 ian., președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a caracterizat pe cel rus, Vladimir Putin, un “nimeni” și a fost preluat cu sârg de presa mainstream. A fost un triumf media, chiar dacă Zelensky a ignorat să mai explice jurnaliștilor „copy-paste” un paradox care nu iartă: cum ajunsese un “nimeni” să controleze cca 15% din teritoriul Ucrainei. Pentru că își tăiase complet punțile de comunicare cu Kremlinul, Zelensky a apelat ulterior la piticul erotic Emmanuel Macron, președinte al Franței: Vladimir Putin urma să fie rugat telefonic să nu bombardeze capitala ucraineană pe perioada vizitei președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urma să-și recite la Kiev, poeziile despre parcursul European al Ucrainei.

Zelensky zice că Putin este un „nimeni”

Parisul a dezvăluit, dealtfel, pe 4 fev. a.c., că Macron i-a telefonat lui Vladimir Putin la insistențele lui Zelensky. Este neclar dacă Putin i-a mai răspuns după ce, în trecut, Macron făcuse publică una dintre discuțiile telefonice cu țarul moscovit. Motivul alertei declanșate de Zelensky fusese, însă, determinat de o vizită importantă: pe 2 fev., președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sosea la Kiev pentru un simulacru de “summit UE- Ucraina” (sic!, n.n.), organizat în semi-clandestinitate, în vreun subsol betonat din capitala ucraineană.

Vine Ursula la Kiev

Von der Leyen era însoțită de belgianul Charles Michel, unul dintre numeroșii idioți utili din Consiliul UE, dar și de 15 dintre comisarii săi. Era străveziu că părțile ştiau dinainte ce se va discuta şi cunoșteau deja ce se va concluziona despre aderarea Ucrainei la UE, iar prin această reuniune se dorise, de fapt, organizarea unui exercițiu de imagine în presa mainstream obedientă, despre “eroismul” conducerii UE, care înfruntă ghiulele, lipsuri de electricitate și unități de ceceni ca să sosească punctual la întâlnirea cu “candidatul” Zelensky.

Emmanuel Macron rugat de Volodymyr Zelenski, să îl sune pe Vladimir Putin ca să nu bombardeze Kiev: sosea Ursula

Altfel spus, intervenția liderului ucrainean pe lângă Macron avusese un scop deloc abstract: von der Leyen avea nevoie de liniște în oraș la momentul când urma să-și recite discursul despre aderarea la UE a Ucrainei, cu cei 15 comisari europeni care urmau să aplaude corespunzător consacratul limbaj de lemn. Temerile lui Volodymyr Zelensky fuseseră, însă, temeinice: pe 25 oct. 2022, preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, aflat în vizită la Kiev, fusese condus urgent într-un adăpost subteran, după ce sistemul de alarmare al orașului anunțase atac aerian rusesc în vecinătate, spre orașul-satelit Koryukivka. Astfel încât, Steinmeyer și-a ținut conferința de o oră și jumătate într-un subsol, subliniind- printre conducte de apă caldă și țevi de scurgere, importanța “parteneriatului european” cu Ucraina: în acest timp, tunarii lui Zelensky încercau să doboare dronele rusești lansate dinspre Belarus.

Ursula von der Leyen și Volodymyr Zelensky, „întâlnire de gradul 3” la „summitul” de la Kiev

Așadar, aproape șase luni mai târziu, Zelensky a încercat să îi ofere Ursulei von der Leyen un mediu mult mai sigur pentru livrarea cuvântării sale decât a avut Steinmeier: cu atât mai mult cu cât von der Leyen urma să aibă în alocuțiune ample referiri nu doar la “unitatea” UE- Ucraina, dar și la avantajele regimului alimentar cu lăcuste, viermi și greieri, pentru cazul când războiul din Ucraina se prelungește.

Publicitate

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

%d blogeri au apreciat: