SE ÎMPLINESC OPT LUNI DE CÂND AGENȚIA DE ȘTIRI AGERPRES „VERIFICĂ” DE CE AGENȚIA DE ȘTIRI AGERPRES SCRIE CUVÂNTUL „BIBLIE” CU LITERĂ MICĂ

17/02/2023| Traian Horia✎
Diferența între transparența comunicării cu presa de la Londra, respectiv cu cea mainstream de la București este colosală, iar ȘTIRI CIUDATE redă în continuare o comparație „la oglindă”, care opune BBC (Marea Britanie) și Agerpres (România). Pe același subiect, BBC ne-a oferit un răspuns în doar două zile, în timp ce, pe Dâmbovița, se împlinesc 8 luni de când directorițele Cristina Tatu și Claudia Nicolae „verifică” sesizarea noastră. Reamintim că în ian. 2022, trustul media britanic BBC ne-a transmis scuze și a modificat titlul și textul unui articol din nov. 2021, la doar două zile după ce publicația noastră a înaintat o plângere oficială: sesizarea se referea la faptul că utilizarea într-un articol de presă a cuvântului „biblie” în locul consacratului „Biblie” era un act discriminatoriu, care sfida nevoia de respect a unui grup religios și încălca deontologia jurnalistică, respectiv necesitatea de imparțialitate a știrii.

Publicația noastră semnalase practic că la BBC și la „cel mai popular ziar gratuit din lume” numit Metro (din Londra), era prezent un fenomen nociv, derivat direct din reflexele Noului Marxism: cuvântul „Biblie” era scris fără majuscul. Biblia este cartea de căpătâi a creștinismului, numele său este scris cu literă mare în toate limbile pământului și ar fi trebuit, în definitiv, să fie scris cu literă mare inclusiv în „limba” Știrilor de la BBC sau de la „Metro”. „ȘTIRI CIUDATE” salută cu satisfacție faptul că articolele din „Metro” (o publicație foarte cunoscută în Marea Britanie, pe care noi am identificat-o ca atașată unei agende a neomarxismului) confirmă o revenire spre un firesc al standardelor jurnalistice asumate: Biblia apare din nou scrisă cu literă mare.

O demonstrează un articol publicat recent, care anunță organizarea în New York (SUA), a unei licitații pentru un codex antic („Codex Sassoon”), considerat a fi reprezentativ pentru cea mai veche și completă copie a Bibliei ebraice. ȘTIRI CIUDATE consideră că folosirea Bibliei cu B mare în articol nu se datorează admirației de la „Metro” pentru valoarea lucrării (evaluată la cca 41 mil lire britanice), ci respectului de la „Metro” pentru deontologie și pentru simbolistica religioasă.

La polul celălalt, al presei dâmbovițene, revista noastră încă așteaptă (din aprilie 2020) clarificări de la Agenția de știri Agerpres asupra motivului pentru care a utilizat cuvântul „biblie” în locul consacratului „Biblie”: în respect pentru Statul Român (care este proprietarul său), Agerpres ar fi trebuit să ne răspundă prompt, fiindcă are ombudsman, are finanțare, are o mulțime de șefi și subșefi, are zețari care culeg mesajele cititorilor și are, probabil, expertiză asupra subiectelor pe care le publică.

Pe 20 fev. se vor împlini 8 luni de când agenția Agerpres ne-a promis „verificări” asupra sesizării noastre: mai precis, pe 20 iunie 2022, directorițele Cristina Tatu și Claudia Nicolae ne transmiteau că „verifică” (sic!, n.n.) atenționarea: în fev. 2023, Tatu și Nicolae încă „verifică”, iar acest lucru poate fi îmbucurător fiindcă demonstrează eventual implicarea
serioasă a instituției în dezlegarea unor mistere jurnalistice de la Agerpres, pe care tot Agerpres le crează.Pe bani publici.