NICOLAE ȘAPCĂ, REDACTOR-ȘEF „MONITORUL BUCOVINEAN”, CERNĂUȚI, UCRAINA: „La noi este o vorbă: unde-s doi români sunt trei partide!”

Nicolae Șapcă (sursă imagine arhiva autorului)

04/06/2021 | Traian Horia✎

Reporter: Dacă din informațiile dvs alte etnii prezente în Ucraina sunt mai bine sau mai rău tratate comparativ cu cea română, în relația cu instituțiile din Patria Mamă? De exemplu, dacă Ungaria tratează mai bine sau mai rău etnicii maghiari din Ucraina? Nicolae Șapcă: Din punct de vedere material noi nu suntem mai săraci decât alții. În comunitățile noastre, ca și în toată Ucraina, sunt săraci și milionari, sunt proști și intelectuali de înaltă calitate, unii circulă cu căruța, alții cu mașini de mare lux. Și noi de câte ori mergem în România mergem să respirăm oxigenul spiritual.

În comunitățile noastre sunt săraci și milionari, sunt proști și intelectuali de înaltă calitate, unii circulă cu căruța, alții cu mașini de mare lux.

Nu zic că nu există afaceri între noi și România. Sunt, și cine poate câștigă bine. Numai că dacă dispare o afacere, Dumnezeu cu ea, va fi alta. Dacă dispare o școală, un ziar, un post de TV – Amin ție Doamne! Nu vreau să compar Patria-Mamă cu alte țări. Mama oricum e cea mai bună. Ea îți dă cât poate, dacă vrea. Și să nu credeți că o spun pentru cuvinte frumoase. Așa este. Și aceasta o pot înțelege doar acei care îi duc dorul.

Dacă dispare o afacere, va fi alta! Dacă dispare un ziar, Amin Ție Doamne!

Eu foarte mult mi-aș dori ca părinții la noi să fie atât de conștienți ca ei să plătească pentru a învăța în limba maternă, nu lor să li se plătească, dar aceasta nu-i posibil. Azi banul stă mai presus de toate și aceasta nu duce la succes în societate. Da, nu suntem noi maghiari, nici România nu-i Ungaria. Ei sunt mai insistenți desigur. Noi suntem mai lirici!

Maghiarii sunt mai insistenți, noi suntem mai lirici.

Reporter: Ministerul de Externe anunță 100000 de euro pentru „societatea civilă” din Belarus. Când a anunțat România cel mai recent un sprijin financiar pentru societatea civilă de limbă română din Ucraina? Nicolae Șapcă: Multă vreme s-a vorbit despre necesitatea burselor din partea României pentru elevii care învață în școlile cu predarea materiilor în limba română. S-a început cu clasa 1. Iată că anul acesta ar fi al patrulea an consecutiv în care părinții elevilor ajunși în clasa a 4-a primesc câte o bursă din partea statului Român care le este de mare ajutor în pregătirea odraslelor de noul an de învățământ să zicem. Numai în anul 2020, România a finanțat 5500 de burse câte 1000 de lei fiecare. Astfel avem 5500000 lei sau 1100000 de euro. Acest fapt a dus la sporirea numărului de elevi în clasele românești.

S-a început cu clasa întâi.

Desigur ne dorim foarte mult ca să se bucure de burse și studenții de la catedra de filologie română și clasică a Universității naționale din Cernăuți, și profesorii de aici, dar și profesorii școlari care predau limba și literatura română precum și ceilalți care predau alte materii în română. Aceasta ar stimula mult învățământul în limba română și material, dar mai ales moral. Toți ar înțelege că este cineva care le poartă grija și îi prețuiește.

Toți ar înțelege că este cineva care le poartă grija și îi prețuiește.

Mai mult: numai în ultimul deceniu, Guvernul României a finanțat zeci de proiecte prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în valoare de multe milioane de lei, cred eu. Dar este de depus proiecte, de susținut proiecte. Nimeni n-o să vină cu traista cu bani să împartă de-a rândul cui întinde mâna.

Nimeni n-o să vină cu traista cu bani, să împartă de-a rândul cui întinde mâna.

Reporter: Care este atmosfera din comunitățile de români din Ucraina? Dacă aveți și acolo dezbinarea vizibilă în România?

Nicolae Șapcă: La noi este o vorbă: unde-s doi români sunt trei partide! Desigur e și pe la noi dezbinare în viziuni. Îmbucurător este faptul că atunci când e vorba de interesele noastre naționale știm totuși să ne unim în marea noastră majoritate. Foarte puțini rămân în opoziție având alte interese, dar așa-i în democrație.
Mai ales, ne dezbinăm în campaniile electorale. Cu părere de rău fiecare o ia cu partidul care îl amăgește mai convingător.

Mai ales, ne dezbinăm în campaniile electorale.

Legislația noastră electorală nu-i ca în România, că fiecare minoritate își are cel puțin un deputat în Parlament. La noi dacă a trecut întâmplător pe vreo listă un român, e super! Dacă nu, nu-l avem. Așa legislație pentru minorități ca România nu știu dacă mai are vreo țară. Și dacă am putea să ne unim cu toții să ne alegem un deputat în Rada de la Kiev (forul legistativ din Ucraina, n.n.), el tot trebuie să fie de la vre-un partid în care deputatul ales de noi va face ce-i zice șeful.

La noi dacă a trecut întâmplător pe vreo listă un român, e super! Dacă nu, nu-l avem.

Reporter: Dacă aveți un mesaj pentru Parlamentul României. Nicolae Șapcă: Să fie receptiv la doleanțele românilor din afara țării. Să nu ne confunde pe noi, românii autohtoni din comunitățile istorice cu diaspora. Să muncească pentru binele țării.

Parlamentul României să muncească pentru binele țării.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.

Un gând despre „NICOLAE ȘAPCĂ, REDACTOR-ȘEF „MONITORUL BUCOVINEAN”, CERNĂUȚI, UCRAINA: „La noi este o vorbă: unde-s doi români sunt trei partide!”

Comentariile sunt închise