COSMINA CERVA, AVOCAT: „Pe o scară de la 1 la 2, avem 0 șanse de însănătoșire a Justiției”

19/01/2021 | Traian Horia✎

Av. Cosmina Cerva

Reporter: După Traian și Decebal au sosit românii. Ce va sosi după Klaus și Iohannis?
Av. Cosmina Cerva:
Potopul.

Reporter: Spuneți-ne despre Revelion. Ați dansat, v-ați distrat, ce v-a păsat: președintele Iohannis muncea, cu Florin Cîțu în loc de bretele.
Av. Cosmina Cerva: Da. Am dansat, am fost veselă și am intrat în noul an cu bucurie, sperând să fie unul mai bun. La mulți ani!

Reporter: La mulți ani! Mulți s-ar fi așteptat să-l vadă pe Florin Cîțu mai degrabă manechin la galele de modă: de exemplu, să prezinte pelerine de ploaie. Când colo, a ajuns prim-ministru. Teribil!
Av. Cosmina Cerva:
Cîțu este un foarte bun executant, poate cel mai bun din PNL. Execută făra să pună întrebări. Nu-ți poți dori mai mult de la o colonie ca România.

Reporter: Are orice român bastonul de prim-ministru în traistă? Sau trebuie să fie neapărat un cîț?
Av. Cosmina Cerva:
La vremuri noi, doar de cîți este nevoie.

Reporter: Românul zice „A tunat și i-a adunat”. Cine putea să tune în așa hal încât să-i pună la un loc, în același timp, pe Cîțu, Iohannis, Arafat, Barna, Rafila, Cioloș și Ciolacu?
Av. Cosmina Cerva:
Ghinionul.

„La vremuri noi, este nevoie doar de cîți


Reporter: Este imaginea asta, a lui Marcel Ciolacu- PSD care melițează câte ceva spre președintele Iohannis în loc să facă Opoziție. Multora le evocă un pechinez care recită poezii spre un dog german.
Av. Cosmina Cerva:
Pechinezul este un cățel de talie mică, foarte inteligent. Ciolacu nu. (Râde). Ciolacu este o marionetă, un politician de paie, cum îmi place mie să le spun, care răspunde la comenzi și face figurație. Nu are nici măcar prestanța unui om politic, să nu mai zicem a unui lider de partid. Nu știe să vorbească, nu poate să ducă o frază până la capăt, uneori nu termină nici măcar cuvintele. Se așteaptă cineva ca un om cu profilul lui să facă Opoziție?

Reporter: Cică președintele Iohannis a început din nou să dea meditații. Acum și-a luat ore mai multe, vrea să cumpere Casa Poporului.
Av. Cosmina Cerva:
Nu trebuie sa-si mai bată capul cu meditațiile, acum îl are pe Cîțu (Florin Vasile, prim-ministru, n.n.) la guvern și se poate rezolva repede prin OUG (Ordonanță de Urgență, n.n.). (râde)

Reporter: De Sărbători, lui Klaus Iohannis i s-a cântat „Plugușorul” prin telefon. Ca să respecte distanța socială.
Av. Cosmina Cerva:
Doar „Capra” a fost live. (râde)

Reporter: Toți procurorii din CSM (Consiliul Superior al Magistraturii, n.n.) au dosare penale la Secția pentru Infracțiunile din Justiție. Pe o scară de la 1 la 2 ce șansă de însănătoșire mai are Justiția la români?
Av. Cosmina Cerva:
Zero. Justiția din România nu-și mai revine. Va fi o jungla din care scapă cine poate. Asta s-a vrut, asta avem. Omuleții aceia care protestau și cereau cătușe au învins. Acum vor avea o justiție a cătușelor.

Omuleții aceia care protestau și cereau cătușe au învins.”

Reporter: Dosarul „Ferma Băneasa”. Deci, acuzații de-acolo au fost inițial împroprietăriți prin decizia unor judecători care apoi au zis că propria lor sentință era greșită. Păi, mai e puțin și meseria asta, de judecător în România devine un hobby.
Av. Cosmina Cerva: Dosarul „Ferma Băneasa” este despre frica judecătorilor în fața procurorilor și despre lașitatea avocaților în fata ambilor
. Când vă spuneam cu ani în urmă că trăim în Republica Procurorilor, poate credeați că glumesc. Nu am glumit. În țara asta, procurorii fac legea, ei o aplică după bunul plac, ei o schimbă când nu le mai convine, ei anulează hotărârile definitive pronunțate de judecători, ei aruncă avocații in pușcărie. Acum realizați că trăiți în Republica Procurorilor?

UNBR (Uniunea Națională a Barourilor din România, n.n.) a tăcut ani de zile la toate abuzurile din Justiție. S-a trezit acum, când un avocat a fost aruncat in pușcărie de un complet incomplet (Dragomir, fără jurământ). Au fost mulți avocați abuzați, percheziționați, audiați, judecați, condamnați pentru care UNBR nu a dat comunicate.

Reporter: Da, e jale devale. Magistratul Florentina Dragomir, din completele Înaltei Curți care-au judecat în dosarele Liviu Dragnea sau Elena Udrea, nici nu avea jurământul depus. Cu încetul, solemnitatea Justiției din România pleacă în vacanță. Tocmai acum, când au închis ăștia strategic frontierele.
Av. Cosmina Cerva:
A plecat în vacanță legalitatea Justiției.

„Când vă spuneam cu ani în urmă că trăim în Republica Procurorilor, poate credeați că glumesc.”

Reporter: A zis „Completul Negru” de la Înalta Curte (de Casație și Justiție, n.n.) că se simte sub presiune. Judecătorul Matei e sub presiune. Asta e ceva nou pentru mulți, care știu că oricum, ei fac tot ce știu.
Av. Cosmina Cerva:
De ce nu a zis Matei că judecătorii sunt sub presiunea procurorilor când a văzut în dosar cum doi colegi au fost audiați de procurorii DNA în legătură cu hotărârile pronunțate? Dacă era el audiat în legătură cu hotărârile pronunțate simțea presiunea? Ieșea public să se plângă? Sesiza IJ (Inspecția Judicară, n.n.)? A expirat termenul legal în care „Completul Negru” trebuia să-și motiveze hotărârea. Se sesizează cineva?

Reporter: Nu e cam rasistă chestia asta cu „Completul Negru”? Dacă o zicea arbitrul Colțescu (Sebastian, n.n.), te pomenești că sărea Bogdan Aurescu de la Externe ca să protesteze demn pe facebook.
Av. Cosmina Cerva:
Va protesta secția de procurori din CSM pentru albirea lor. (râde)

Reporter: Vor continua protestele în cazul avocatului arestat Robert Roșu?
Av. Cosmina Cerva:
Da. Protestăm până la motivarea hotărârii. A trecut deja termenul legal pentru motivare și ea nu a apărut. Se pare că nu se grăbește „Completul Negru”, nu cred că simte presiunea despre care vorbeam noi mai sus.

A expirat termenul legal în care „Completul Negru” trebuia să-și motiveze hotărârea. Se sesizează cineva?

Reporter: Roboțeii globalismului de la USR dau Justiție la tot cartierul. Îl avem acum pe ministrul Stelică Ion. Să-i urăm repede „Bun venit”, până nu pleacă. Miniștrii lu’ Iohannis sunt ca marfarele CFR: mereu mai vine unul din urmă.
Av. Cosmina Cerva:
Stelică a pornit cu stângul pe culoarele Justiției. După tot scandalul cu implicarea SRI (Serviciul Român de Informații, n.n.) în dosarele penale, să vii ca avocat și să spui că vrei din nou SRI în urmărirea penală înseamnă să nu înțelegi nimic din Drept. Ministerul Justiției nu este comisia din Parlament unde mergea cu boxa să pună muzică.

Reporter: Dosarul Revoluției, mineriadele, arhiva SIPA, Statul Paralel, protocoalele cu SRI, cam multe afaceri publice nerezolvate. Fo 30 de ani, postul de ministru la Justiție în România a fost doar pretext de salariu și de workshop-uri.
Av. Cosmina Cerva:
S-au folosit de Justiție să îngroape dosarele grele și să-i scape pe criminali. Justiția este un serviciu public numai în teorie. În realitate este o unealtă: de aici și luptele pentru a nu schimba nimic.

Justiția este un serviciu public numai în teorie”

Reporter: E o tulpină nouă Coronavirus în Anglia. Au mai apărut în Africa de Sud, în Germania și Brazilia. Lumea se întreabă legitim cum o arăta aia românească?
Av. Cosmina Cerva:
Tulpina românească ar arăta ca o comedie. Atât s-a râs de virusul ăsta și de adepții lui încât nu poate fi ceva serios. Apropo, Cercel (dr. Adrian Streinu-, n.n.) a uitat să ne spună sa ne mai spălăm în nas. (râde)

Reporter: „ȘTIRI CIUDATE” lucrează la un articol cu papa Francisc citat de Parchetul European al Codruței Kovesi. Deci, careva care știe tot ce e-n ceruri e investigat de cineva care știe aproape totul de pe pământ. Dacă era și Coldea (Florian, fost director interimar SRI, n.n.) lângă ea, Kovesi ar fi știut totul.
Av. Cosmina Cerva:
Până nu-l va audia pe Dumnezeu, Kovesi nu se va lăsa. Așa a învățat-o Coldea: țintește sus, fată, cât mai sus! (râde)

Reporter: Să privim puțin spre America în noul an: Donald Trump era bun să vină la București, să rezolve enigma cu sacii de voturi USR-iști de la Sectorul 1. E detectiv bun, știe să ia urma voturilor „speriate” de neomarxism.
Av. Cosmina Cerva: Nu știu de ce toată lumea s-a blocat pe frauda la vot din Sectorul 1 când aceeași fraudă a fost în toată țara. Votul nu ne mai aparține în condițiile în care o structură militară controlează procesul electoral. Se pare că nici Trump nu a mai putut să țină piept fraudei la vot din America.

Reporter: Aș fi vrut să vă dau o veste bună pentru România în 2021, dar nu o am. Și întrebarea este, unde pleacă veștile bune din România atunci când pleacă?
Av. Cosmina Cerva:
Se pare că toată omenirea este pe o panta descendentă. Am urcat cât am urcat, am zburat în spațiu, acum a venit timpul să punem frână. Poate nu mai merităm vești bune.

„Am urcat cât am urcat, am zburat în spațiu, acum a venit timpul să punem frână.”

Reporter: Un cuvânt bun pentru cititorii „ȘTIRI CIUDATE”.
Av. Cosmina Cerva:
Un An Nou cu împliniri!

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.