GRĂBEȘTE-TE ÎNCET

ÎN 2024, CEL PUȚIN 6000 DE MIGRANȚI ILEGALI AU TRAVERSAT CANALUL ENGLEZ, DIN FRANȚA CĂTRE MAREA BRITANIE: GUVERNUL SUNAK SUSȚINE CĂ PRIMELE AVIOANE CARE TRANSPORTĂ AZILANȚI SPRE CENTRELE DE PROCESARE DIN RWANDA VOR DECOLA ÎN ACEASTĂ PRIMĂVARĂ. ÎN APRILIE 2024, „PLANUL RWANDA” AL GUVERNULUI BRITANIC A ÎMPLINIT DOI ANI
Premierul britanic Rishi Sunak (sursa imagine expressandstar)

11/04/2024|Traian Horia✎
ONG-uri vădit conectate la „elitele progresiste” de tip „Frontiere deschise”, sunt puse la lucru în Marea Britanie ca să blocheze intenția guvernului Conservator de a trimite solicitanții de azil în statul african Rwanda: după aprobarea Legii, oricine a sosit ilegal în Regat de la 1 ianuarie 2022, poate fi trimis în statul african, pentru procesarea cererii de azil. Rwanda a primit, deja, 240 mil. lire urmând ca partea britanică să achite până la concurența sumei de 370 milioane, pe o perioadă de (minimum) 5 ani. Vizibil, însă, orice demers al guvernului Conservator Rishi Sunak este urmărit și devine pretext de „aruncare pe piață” a unor asociații pentru „drepturile omului” care militează deschis pentru blocarea „planului Rwanda”, fără a oferi în schimb o alternativă la această criză: practic, migrația dinspre o țară sigură cum este Franța, aduce în Insulă un număr mare de oameni care „sar peste rând”, în fața celor care aplică legal pentru protecție în Marea Britanie.
În aprilie 2024, Planul Rwanda a împlinit 2 ani de la lansarea sa, pe mandatul fostului premier Boris Johnson.

În ultimele săptămâni, un ONG care fusese necunoscut („Freedom from Torture„) a început o campanie de „convingere” a Firmei AirTanker să nu participe la transportul migranților ilegali spre locuințele din Rwanda, iar Rwanda Air, companie aeriană a statului african, a anunțat deja că nu va participa la acest proces alături de guvernul britanic. Mai mult, presa britanică a semnalat că în Rwanda, unele dintre locuințele pregătite pentru azilanți au început să fie vândute localnicilor, într-un proces suspect, care a debutat după ce procesul de aplicare a legii a fost întârziat de o conjurație formidabilă, ce a reunit magistrați CJUE sau britanici, unii membri ai Camerei Lorzilor sau ai partidului Laburist cvasi- „progresist”. Guvernul de la Kigali, în schimb, prin președintele Paul Kagame, a anunțat că rămâne în continuare loial parteneriatului cu cel britanic în aplicarea planului de găzduire a solicitanților de azil. „Legea Rwanda” (Safety of Rwanda- Asylum and Immigration- Bill) va fi readusă în Camera Comunelor pe 15 aprilie a.c., într-un context politic și social tensionat, în care granițele britanice au continuat să fie traversate de un număr-record de ambarcațiuni mici, lansate dinspre Franța: cel puțin 6000 de migranți au traversat Canalul Englez din ianuarie, iar numărul lor tinde să crească.

Migranți ilegali navighează într-o ambarcațiune improvizată (dinghy) spre coasta britanică (sursa imagine Sky News)

Traficanții de carne vie care controlează acest trafic- ce pune în pericol deopotrivă viața migrantului și securitatea Regatului britanic, sunt desigur conectați la actualitatea politică din Insulă și cunosc decizia premierului Sunak de a trimite primele avioane cu azilanți în Rwanda încă din primăvară. Sunak a declarat că nu exclude renunțarea la aplicarea Convenției Europene pentru Drepturile Omului în Marea Britanie, dacă ea este folosită pentru sprijinirea migrației ilegale peste Canal. Fostul ministru de Interne (Home Office) britanic, Suella Braverman, s-a arătat sceptică referitor la rezultatul Planului- așa cum îl implementează Executivul Sunak. Ea a declarat că singurul mod de a descuraja traficul ilegal de persoane peste Canal este activarea unui program de curse aviatice regulate (Londra- Kigali, n.n.), care să transporte un număr mare de pasageri.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.