CE-AVEM ÎN JOBEN

RUSIA A LOVIT LA KIEV CU UN MODEL NOU DE RACHETĂ, CARE NU ERA CUNOSCUT NICI DE UCRAINENI ȘI CARE A EVITAT RADARELE DE INTERCEPTARE. CAPITALA UCRAINEI ESTE PROTEJATĂ DE ACELAȘI SISTEM AMERICAN „PATRIOT” CARE ESTE INSTALAT ȘI ÎN ROMÂNIA
„Proiectilul” Kh-69 (sursa imagine theigmporg)

13/04/2024| Traian Horia✎

Pe 11 aprilie a.c., un atac masiv cu rachete lansate de aviația militară rusă a distrus cea mai mare centrală electrică a Ucrainei, care alimentează regiunile Kiev, Cherkasy și Zhytomyr: Uzina Trypilska este parte a Companiei de stat Centrenergo și, potrivit presei ucrainene, își întrerupsese activitatea pe 04 apr. a.c. pentru economisirea cărbunelui. Potrivit experților ucraineni, racheta care a lovit Uzina Trypilska a survolat la o înălțime mică, a avut un siaj îngust pe perioada parcursului și nu a fost detectată de sistemele de radar care acoperă capitala ucraineană. Ulterior, Ucraina a anunțat că la Trypliska a fost folosit un model nou de rachetă (Kh-69), care este o variantă îmbunătățită a unui sistem mai vechi (Kh-59) și că în prezent este studiată noua armă rusească, respectiv că se lucrează la tehnologii de anihilare a sa. „Foarte probabil, sistemele Patriot vor fi capabile să reziste (rachetelor Kh-69, n.n.)”, a declarat Illia Yevlash, un purtător de cuvânt pentru Forțele Armate ale Ucrainei, citat de jurnaliștii ukranews. Sintagma „foarte probabil” transmite, eventual, un grad de nesiguranță care ar trebui să îndemne Bucureștii la prudență în abordarea implicării militare în Ucraina. Este de menționat că regiunea Kiev este protejată de sisteme Patriot (SAM) care primesc informații de alarmare inclusiv prin sateliți și care sunt asemănătoare celui instalat în România, iar războiul din Ucraina a demonstrat că nu există sisteme de atac sau de apărare invulnerabile.

Reunit în procedură de urgență, Comitetul pentru Analize Profunde (CAP) al publicației noastre transmite președintelui Klaus Iohannis– președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și Comandant al Armatei, că vremea diplomației de operetă, care consumă cafele și nu rezolvă nici ghicitul în zaț, este apusă, iar singura cale a asigura stabilitatea țării este neimplicarea directă a României în conflict. Mai mult, Klaus Iohannis și CSAT au datoria să dezmintă public mutiplele speculații din presa internațională potrivit cărora România ar putea să se alăture demersului iresponsabil al președintelui francez Emmanuel Macron, care insistă pentru trimiterea de trupe regulate în Ucraina. Chiar și în cazul când Bucureștiul consideră că știe totul despre arsenalul militar al alianței Federația Rusă- Belarus, România trebuie să se abțină de la implicare militară și să continue să își exercite îndatoririle NATO obișnuite, în special cele umanitare pentru ajutorarea sutelor de mii de refugiați de război ucraineni și a minorității de români rămasă pe teritoriul Ucrainei. Spre deosebire de președintele rus Vladimir Putin, care în ultimii ani și-a modernizat armamentul și și-a trimis armatele din Cecenia până în Siria și Georgia, România nu a perfecționat nici măcar trasul cu praștia și a fost doar proasta de serviciu în achiziționarea de armament vechi: este de reamintit în acest nefericit context, că în anii ’90, majoritatea fabricilor de armament ale României erau închise sau funcționau în regim de avarie.

Ucraina revine cu precizări despre atacul Kh-69 la Uzina Trypilska (sursa imagine ukranews)

România nu are de ce să decreteze mobilizare parțială sau totală pentru rezerviști doar fiindcă așa sugerează unele publicații ale „progresismului” din Vest: în prezent, nu mai este relevant numărul de combatanți ak unei forțe militare ci contează performanța armelor. În plus, aceleași ziare din Vest au prognozat încă din 2022 că Rusia are arsenalul de rachete golit, iar în 2024 se observă doar contrariul. Într-un înțeles strict al desfășurărilor din Ucraina, un război total care va include România va aduce doar nefericire, gânduri negre și renunțări, pornind de la vârful statului: va limita parțial sau total excursiile în străinătate ale lui Klaus Iohannis, va suspenda pensia specială a lui Nicolae-Ionel Ciucă (PNL) și îi va impune lui Marcel Ciolacu (PSD) să leșine la conferințele de presă doar regulamentar, doar la comanda „Culcat!” și doar cu burta în sus.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.