GAZ PE FOC

TURCIA VREA SĂ TRIMITĂ ÎN ZONA DE CONFLICT DIN FÂȘIA GAZA O FLOTILĂ DE NAVE, FINANȚATĂ PRIN ONG-URI DE EXTREMA STÂNGĂ: ÎN 2010, O ASTFEL DE FLOTILĂ A FOST INTERCEPTATĂ DE TRUPELE ISRAELIENE ȘI NOUĂ CIVILI TURCI AU FOST UCIȘI

Cele șase nave ale flotilei din 2010. Trei aparțineau ONG-ului „umanitar” IHH (sursa Youtube)

14/04/2024| Traian Horia✎
Guvernul Turciei pregătește o flotilă de nave finanțată prin ONG-uri „internaționaliste”, care să transmită ajutoare în Gaza. Este desigur un gest provocator la adresa Israelului: în practica internațională, transmiterea de ajutoare populației civile se face prin coordonare guvernamentală, nu prin activarea unor organizații non-guvernamentale de extremă stângă, ale căror scopuri sau implicări pot fi determinate de obscure interese politice. Ankara
înseși, ar avea dificultăți de elaborare a unui răspuns dacă ar fi anunțată că Israel trimite o flotilă de ajutoare populației kurde, fără permisiunea autorităților turcești. În plus, astfel de acțiuni au tensionat în trecut relațiile bilaterale.

Desantul militarilor IDF a condus la lupte corp la corp cu „activiștii” de pe nava Mavi Marmara

În mai 2010, comandourile israeliene ale Armatei (IDF) au interceptat o flotilă de șase nave organizată de ONG-ul numit IHH, cu cca 700 de pasageri, iar în timpul intervenției, 9 civili turci (dintre care opt membri IHH sau asociați IHH) au fost uciși, iar 55 de membri ai expediției și 9 soldați IDF au fost răniți: Israel a susținut prezentând filmări, că trei din soldații săi au fost inițial luați prizonieri, alții au fost atacați cu bare de fier și cuțite, iar un membru american a capturat o armă de foc de la un soldat IDF și a tras către membrii celor trei comando-uri. În 2017, presa independentă atrăgea atenția IHH este inclusă de Israel pe o listă a entităților teroriste dar în 2024, acest lucru nu împiedică reorganizarea „flotilei”, eventual fără consultarea guvernului evreu. Potrivit cotidianului JPost, și în 2024 flotila va avea sprijinul declarat al IHH, al cărei lider, un anume Fehmi Bulent Yildirim, a fost arestat de israelieni și deportat după incidentele din 2010.

Mai, 2010: Un activist anunță că „dacă (soldații evrei, n.n.) vor urca la bord, îi vom arunca în apă!”

Într-o conferință de presă, Yildirim- care oficial nu este coordonator al acțiunii dar care a dovedit că știe totul despre acțiune- a declarat că navele turcești, libaneze, libiene și sud- africane vor avea ca destinație Rafah, după o scurtă escală în Egipt: altfel spus, el vrea să își ducă navele în plină zonă de război pe responsabilitatea nimănui. Rămâne de văzut care va fi reacția guvernului israelian, care în Rafah pregătește ofensiva contra grupului terorist Hamas. Ziarul Jpost notează că IHH a fost acuzată de-a lungul timpului, de legături cu diferite grupuri islamiste, precum Jihad Islamic, Frăția Musulmană, Stat Islamic, Al- Qaeda. De asemenea, IHH a avut o strânsă colaborare cu EID prezentată în presa din Golf drept o apropiată a unor asociați Al Qaeda și care, este probabil, cel mai mare „charity” activ în Qatar și Orientul Mijlociu. După 2016, EID a anunțat că a obținut contracte pentru construcția a 335 moschei în 17 țări, unele dintre ele fiind deja finalizate. Managerul General al EID, Ali bin Abdallah al-Suwaidi, a fost de asemenea inclus într-o „listă a terorii” emisă de saudiți în 2017, acuzat în presa arabă că a lucrat cu finanțatori ai jihadismului din Siria: în iunie 2017, Arabia Saudită dădea publicității o listă de persoane fizice și juridice din emiratul Qatar și alte state arabe, acuzate că finanțează terorismul islamic, iar lista conținea 59 de persoane și 12 organizații (aparent pline de onorabilitate publică, politicieni, membri ai familiei emirului Qatarului, parteneri ai Națiunilor Unite, oameni de afaceri, ONG-uri „caritabile” sau pentru „drepturile omului” dar și cele mai mari ONG-uri din Qatar- EID, RAF și Qatar QC) și exploda în presă într-un moment delicat- cu Europa care își lingea rănile după atacurile revenicate pe continent de grupul sunnit terorist Stat Islamic (Daesh). Guvernul Turciei nu are însă nicio problemă în a continua „colaborarea” cu EID, cum a fost cazul conferinței dedicate Siriei din fev. 2017, care a reunit EID, Ministerul turc al Educației și IHH, fundația turcă desemnată oficial de Turcia ca ONG care luptă pentru „drepturile omului”.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.