ERA FRUMOS CÂND ERA URÂT

„VICLENII” EDITORIALE: UN „ARTICOL DEVASTATOR” PUBLICAT ÎN ZIARUL ISRAELIAN „HAARETZ” ȘI CITAT LA BUCUREȘTI DE JURNALISTUL ADRIAN PĂTRUȘCĂ, NU ESTE UNUL DETERMINAT DE ÎNGRIJORĂRI PENTRU SOARTA ISRAELULUI, AȘA CUM ESTE PREZENTAT, CI DOAR UNUL „ELECTORAL” ȘI ANTI- CONSERVATOR

16/04/2024| Traian Horia✎
Colegul de breaslă și unul dintre comentatorii pragmatici ai presei de la București, Adrian Pătrușcă, preia lamentațiile unui autor de la ziarul israelian „Haaretz” și le folosește ca să fundamenteze o concluzie imposibilă, mare cât o metaforă leșinată: articolul „Israelul a fost înfrânt – O înfrângere totală” susține că Israel ar fi pierdut războiul cu Hamas
(sic!, n.n.). Pripit, Pătrușcă prezintă și o carte de vizită cu sclipici a „sursei” de inspirație: publicația Haaretz ar fi „cel mai vechi ziar, al treilea ca tiraj și considerat „cel mai influent” din Israel” (sic!, n.n.), iar textul respectiv este prezentat ca „articol devastator” (sic!, n.n.).

Adrian Pătrușcă

Ziarul „Haaretz” poate fi într-adevăr „influent” în mediile neomarxiste din Israel, care sunt extrem de active, dovadă fiind și manifestațiile antiguvernamentale agresive din ultimii ani. Ca profil, „Haaretz” este, însă, un ziar cripto-socialist, distribuit la pachet cu o publicație de la extrema stângă numită „New York Times International” și apropiat prin unii din editorialiștii săi, mai degrabă neoliberalismului decât fundamentelor statului evreu, iar prin acest lucru, este nepopular pentru mulți cititori de presă din „majoritatea tăcută” a Israelului.

Sursa imagine cristoiublog 07/04/2018 

Un astfel de ziar nu va fi niciodată prietenos cu un guvern Conservator precum cel al lui Benjamin Netanyahu, iar „articolul devastator” evocat de Pătrușcă apare ca un plâns în pumni, tihnit, în care autorul Chaim Levinson așteaptă drobul de sare de pe sobă să cadă direct în capul guvernului de la Ierusalim: „obiectivele războiului nu vor fi atinse, ostaticii nu vor fi cedați sub presiune militară, securitatea nu va fi restabilită și ostracizarea internațională a Israelului nu se va încheia”, suspină el în fraze și în imprecații, deși motivele de optimism nu i-ar lipsi. La urma urmei, armata israeliană a distrus o mare parte din rețeaua de tuneluri construite de Hamas în Gaza, a eliberat o parte însemnată a ostatecilor, a anihilat comanda terorismului, a redus spre zero activitățile grupurilor armate radicale și a ținut la respect Iran, Liban, Yemen și Hezbollah. Unde este, așadar, înfrângerea?

Articolul din Haaretz arată, însă, ca făcând parte fidel dintr-o nedisimulată campanie anti- guvernamentală a presei „progresiste” din Israel, mai degrabă decât să descrie o stare de descurajare a jurnalistului: el „inversează” masacrul organizat de grupul terorist Hamas pe 7 octombrie 2023, „șterge” antisemitismul Hamas, face grupul terorist Hamas să „dispară”, face să „dispară” războiul contra Israel (care, de facto, nu a încetat niciodată) și acordă o necondiționată încredere cifrelor și statisticile avansate de Hamas. Pe românește, textul care l-a entuziasmat pe Adrian Pătrușcă este doar o viclenie editorială, care poate să evolueze rapid spre dezinformare: dacă-l citești pe Chaim Levinson, poți crede că Hamas este intangibil și controlează situația politic și militar, iar premierul Netanyahu este doar un vinovat de serviciu. Articolul din Haaretz este împănat cu exclamații și tristeți provinciale, în care „ofensiva asupra orașului Rafah este noua cacealma”, guvernul „minte”, liderii „sunt slabi„, reputația e „terfelită(sic!, n.n.), speranța a murit. „Pentru asta am votat. Asta este”, încheie fulminant autorul.

Articolul este, așadar, unul care are un mesaj subtil „anti- Netanyahu”, nu unul „pro- Israel” cum s-ar putea crede că poate încerca un ziar israelian „popular”: pare mai degrabă inspirat din vreun film recent de ficțiune, decât documentat dn buletinele de știri. „Niciun minister nu ne va restabili sentimentul de siguranță personală”, oftează Levinson, preluat prompt de Adrian Pătrușcă, deși nu poate fi vorba de vreo „restabilire” câtă vreme starea de nesiguranță perpetuată în regiune de grupurile radicale Hamas și Jihad Islamic, nu a încetat niciodată în ultimii zeci de ani. Pe la finalul acestui articol, Pătrușcă sosește ca un ecou al lui Levinson și concluzionează, afișând un fel de triumf firoscos, că Israelul pierde războiul”. Este, desigur, hazardată o astfel de afirmație: Israel nu va pierde războiul pentru că decdata aceasta este în joc înseși existența sa. După o țesătură de finanțări neomarxiste care a creat multe generații ale antisemitismului în Europa și Statele Unite (de la ziare până la universități, politicieni și ONGuri), s-a ajuns în 2024 că niciodată nu s-au coalizat atâtea forțe obscure împotriva statului evreu, iar articole precum cel din Haaretz nu aduc niciun serviciu redescoperirii drumului spre o soluție negociată. Eventual războiul Israelului ar fi pierdut dacă Levinson și alții din mainstream media ar publica zilnic astfel de buletine electorale cu pretenții de opinie, uitând că la o criză majoră a societății trebuie descrisă mai înainte „cauza” nu „efectul„. Ori, în articolul din ziarul socialist Haaretz care l-a entuziasmat pe Adrian Pătrușcă, premierul Benjamin Netanyahu este trecut și la „cauză”, și la „efect”, în timp ce grupul terorist Hamas este „pierdut” pe drum.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.