„SĂ-ȚI FIE RUȘINE!”

PREȘEDINTELE TURCIEI, RECEP ERDOGAN, L-A PRIMIT ÎN VIZITĂ OFICIALĂ PE LIDERUL GRUPULUI TERORIST HAMAS, ISMAIL HANIYEH: JENS STOLTENBERG ȘI MIRCEA GEOANĂ DE LA NATO TAC MÂLC
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh (încercuit) a fost primit de președintele Turciei, Regep Erdogan (sursa imagine Jpost)

22/04/2024| Traian Horia✎
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit oficial cu liderul grupului sunnit terorist Hamas, Ismail Haniyeh, aruncând în derizoriu solemnitatea și unitatea organizației militare nord-atlantice NATO. Întâlnirea de la Ankara a fost organizată la trei zile după ce Haniyeh a avut discuții directe la Doha (Qatar) cu ministrul turc de Externe, Hakan Fidan. Turcia
, care este un membru important al NATO, nu pare să acorde importanța cuvenită acelor standarde ale blocului militar, care exclud colaborarea cu grupuri teroriste și este de menționat că UE, Statele Unite și Regatul Unit britanic au desemnat Hamas ca organizație teroristă. În acest context, devine evident că Erdogan a ales varianta unei întâlniri oficiale având ca scopuri „umanizarea” imaginii Hamas, respectiv avertizarea Israelului că grupul islamist are aliați puternici.

Mesajul în limba turcă al ministrului israelian Katz pentru președintele Erdogan

Dealtfel, guvernul Benjamin Netanyahu a reacționat prompt, prin ministrul de Externe Israel Katz, care i-a transmis lui Erdogan „Să-ți fie rușine!”, la finalul unei postări pe X (fost Twitter) redactată în limba turcă: „Frăția Musulmană: viol, masacru, profanare de cadavre, arderea copiilor”. Comunicatul președinției turce a menționat că în timpul întâlnirii s-a discutat despre „atacurile” Israelului, despre sistemul de ajutoare umanitare și despre un proces de pace „onest și de durată”, deși este clar că niciunul dintre aceste subiecte nu poate fi abordat pragmatic fără prezența Israelului.

Mesajul de pe X (fost Twitter) al ministrului Israel Katz pentru Erdogan: „Să-ți fie rușine!”

Administrația Erdogan continuă astfel seria unor acte provocatoare la adresa Israelului, care a inclus de curând și pregătirea unei flotile de mai multe nave, finanțată prin ONG-uri „internaționaliste”, care ar avea misiunea de a trimite ajutoare în Fâșia Gaza: președintele turc a ignorat suveran că transmiterea de ajutoare populației civile se face prin coordonare între guverne, respectiv că o expediție similară, din 2010, s-a soldat cu 9 civili turci uciși și 55 răniți, după ce a fost interceptată de trupele speciale israeliene. Strania decizie a lui Recep Erdogan de a se afișa public cu liderul unui grup terorist a fost întâmpinată la NATO printr-o tăcere și mai stranie: de această dată, nici Secretarul general NATO Jens Stoltenberg, nici adjunctul său Mircea Geoană, cunoscuți ca politicieni extrem de volubili, nu au avut comentarii de făcut.

Publicat de Blogul jurnalistului Traian Horia

Jurnalism de cursă lungă. Pentru vremuri ciudate.